Hétfőn újabb vasutassztrájk kezdődhet

Vágólapra másolva!
Nem sikerült megegyezni pénteken, ezért vasárnap tartják az utolsó egyeztetést, amely a két hete beígért vasutassztrájkot elodázhatja. A Vasúti Dolgoók Szabad Szakszervezete ugyanis azt ígérte, ha nem sikerül megegyezni, újra sztrájkba lépnek a vasutasok.
Vágólapra másolva!

Akár már hétfőn elkezdődhet egy újabb vasutassztrájk, ha vasárnap nem sikerül megegyeznie a VDSZSZ-nek (Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete) és a MÁV vezetésének. Gaskó István, a VDSZSZ elnöke ugyanis július elején úgy nyilatkozott: ha nem sikerül megegyezni, akkor két héten belül megkezdődik az újabb sztrájk.

Előrelépés eddig nem történt, az utolsó lehetőség a vasárnapi tárgyalás, miután pénteken ismét nem tudtak megállapodni a felek. A szakszervezet alelnöke úgy vélte, politikai okok miatt nem tudnak előrelépni. A MÁV szóvivője szerint viszont irreálisak a VDSZSZ követelései - olvasható a Kossuth Rádió honlapján. A sztrájk pontos időpontját még nem közölte a VDSZSZ, de azt ígérte: időben bejelentik majd, hogy az utasok fel tudjanak készülni.

A VDSZSZ kiemelt követelése az önállóvá vált leányvállalatoknál a 10 százalék kiszervezési pótlék, a MÁV Cargo befolyó privatizációs bevételéből pedig mind a 35 ezer vasutasnak egyszeri 250 ezer forint kifizetés. A VDSZSZ ezen kívül a mellékvonalak megőrzését és 1,1 százalékos béremelést kér a növekvő infláció ellensúlyozására.