Önkormányzati rendőrséget szervezne a budaörsi polgármester

Vágólapra másolva!
Önkormányzati rendőrséget alakítana a budaörsi polgármseter, Wittinghoff Tamás. A rendőrségnél csak az országos feladatokat hagyná meg, a többit a települések vezetése által alakított helyi rendőrségekre bíznák. Az ötlet a Magyar Gárda vidéki térnyerésének ellensúlyozására kormányzati körökben is felmerült, írja a polgármester közleményében.
Vágólapra másolva!

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere (MSZP-SZDSZ) önkormányzati rendőrséget állítana fel. A politikus úgy tudja, kormányzati körökben felmerült - a Magyar Gárda vidéki térnyerésének ellensúlyozására - egy önkormányzati rendőrség létrehozásának ötlete, Kondorosi Ferenc igazságügyi államtitkár pedig egy megerősített közterület-felügyelet koncepcióját vázolta fel - olvasható Wittinghoff közleményében.

A polgármester szerint a közterület-felügyelet fejlesztése kevés, ezért többször javasolt "olyan törvénymódosítást, mely lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok nagyobb súllyal szólhassanak bele a helyi közbiztonsági feladatok megoldásába".

Wittinghoff azt javasolja, hogy alakuljon át a rendőrség szervezete: az országos hatáskörű, bűnüldözési feladatokat központi szerv irányítsa, míg az önkormányzatok a saját közbiztonságuk érdekében önkormányzati rendőrséget hozhassanak létre. Az átkerült feladatok arányában a finanszírozást is az önkormányzatoknak adná át, normatív támogatás formájában.

A politikus szerint ez azért hasznos, mert az önkormányzatok szolgáltató-szemléletet képviselnek, és így a rendfenntartás "jobb színvonalon, polgárbarát módon" működne, és tevékenysége inkább a bűnmegelőzésre irányulhatna.

A budaörsi polgármster más települések vezetőivel szeretne összefogni a cél érdekében. "Pártállástól függetlenül polgármester társaim támogatását kérem ahhoz, hogy összefogva álljunk ki, és fogalmazzuk meg igényünket a rendőrség önkormányzati fenntartásba vételére" - olvasható Wittinghoff közleményében.