Felfüggesztették a fogyatékosokat megalázó rendőröket

Vágólapra másolva!
Felfüggesztették beosztásukból azt a három csurgói rendőrt, akik két szellemi fogyatékos férfit aláztak meg egy tavalyi kihallgatáson. Azzal buktak le, hogy az esetet mobiltelefonnal rögzítették, és a felvételt egyikük feltette a rendőrség belső hálózatára.
Vágólapra másolva!

Felfüggesztették beosztásukból a hivatali visszaéléssel vádolt három csurgói rendőrt - közölte pénteken a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság. A rendőrök szellemi fogyatékosokat aláztak meg egy tavalyi kihallgatáson. Már a múlt héten vádat emeltek ellenük, de a felfüggesztésükhöz csak most szerzett elegendő információt a rendőrség vezetése.

A két szellemi fogyatékos férfit 2007 februárjában lopás miatt hallgatták ki. Egyikük cselekvőképességet kizáró, a másikuk cselekvőképességet korlátozó gondnokság alatt áll. A vádlottaknak megalázó kérdéseket tettek fel, illetve az egyik férfit éneklésre, majd arra vették rá, hogy nyújtsa ki a nyelvét és hajoljon meg.

Arra is kényszerítették, hogy próbálja megfogni a falon lévő képen ábrázolt meztelen nő mellét és nyalja is meg. A másikat rábeszélték, hogy egy széktámlát maga előtt tartva kormányozzon, társát pedig eközben arra buzdították, hogy a motor hangját utánozva berregjen hozzá.

Horváth Szilárd, Somogy megyei főügyész elmondta, hogy a vádlottak a rendhagyó kihallgatást mobiltelefonnal rögzítették, és ezt később egyikük feltette a rendőrség belső hálózatára. Ennek alapján indult eljárás ellenük.