Életveszélyessé nyilvánítottak két pécsi iskolaépületet

Vágólapra másolva!
Életveszélyessé nyilvánítottak két pécsi iskolát, mivel mindkét épület acélbetétjei korrodálódtak, néhol el is szakadtak. Egy további pécsi iskola szerkezetét is vizsgálják, csaknem biztos, hogy ez az épület is átmeneti bezárásra és megerősítésre szorul - erről pénteken sajtótájékoztatón beszéltek a város vezetői.
Vágólapra másolva!

A kontrollra az adott okot, hogy a feszített vasbeton épületeket úgynevezett IMS-technológiával emelték, s az ilyen eljárással épített házakról - például a 25 emeletes pécsi toronyházról - átadásuk után 10-20 évvel kiderült, hogy a szilárdságukat biztosító acélbetétek megrozsdásodtak.

Az IMS technológiát a rendszerváltáskor felszámolt Bázis Építőipari Vállalat jogelődje alkalmazta Magyarországon a hetvenes-nyolcvanas években. 1989-ben megvizsgálták a leghíresebb hazai IMS-épület, a 25 emeletes pécsi toronyház szerkezetét, s kiderült, hogy az acélbetétek sok helyütt korrodálódtak. A házat életveszélyessé nyilvánították és kiürítették, s bár a tornyot később megerősítették, az épület azóta is lakatlan. Az elmúlt 18 évben az IMS szerkezetű házak döntő többsége átesett statikai vizsgálaton, és mindenütt azt tapasztalták, hogy az acélbetétek megrozsdásodtak, így minden esetben szükség volt az épületek megerősítésére.

Már 2002 óta készült arra a pécsi önkormányzat, hogy megvizsgálja a kertvárosi lakótelepen három iskola épületének szerkezetét. A kontroll nem volt tovább halasztható, mivel az épületek falai megrepedtek, és időnként furcsán mozogtak.

A vizsgálat ugyan csak augusztus közepén fejeződik be, ám a statikusok két épületet máris életveszélyessé nyilvánítottak. Az egyik, az Illyés Gyula Általános Iskola és Óvoda olyan rossz állapotban van, hogy a szakemberek szerint az épületet valószínűleg le kell bontani. Az Árpád Gimnázium épülete még menthetőnek tűnik, ám megerősítés nélkül nem folytatódhat benne a tanítás.

A harmadik kertvárosi oktatási intézmény, a Testvérvárosok Téri Gimnázium és Általános Iskola állapotáról a jövő hét elejére ígértek a statikusok részeredményeket. Valószínű, hogy ebben az iskolában sem kezdődhet el az oktatás szeptemberben, mivel mindhárom épület ugyanazzal a technológiával készült.

Tasnádi Péter (MSZP) polgármester elmondta: az önkormányzatnak több, oktatási célra átalakítható, kertvárosi ingatlanja is van, azokban el tudják helyezni a három iskola 1800 növendékét.