Vágólapra másolva!
Politikai véleménynyilvánításnak tekinthető a vörös csillag nyilvános viselete - közölte a strasbourgi emberi jogi bíróság, amely ezzel igazat adott Vajnai Attilának. A Magyarországi Munkáspárt 2006 alelnöke azért fordult ehhez a fórumhoz, mert a Fővárosi Bíróság jogerősen elmarasztalta a csillag viseléséért.
Vágólapra másolva!

Sérült Vajnai Attila szabad véleménynyilvánításhoz való joga, amikor önkényuralmi jelkép használata miatt a Fővárosi Bíróság 2005. november 16-án jogerősen elmarasztalta - közölte a Magyarországi Munkáspárt 2006 az Emberi Jogok Európai Bíróságának június 17-én meghozott ítéletére hivatkozva. Vajnai Attila a párt alelnöke.

"A strasbourgi bíróság elfogadta azt az álláspontot, hogy a vörös csillag nyilvános használata politikai véleménynyilvánításnak tekintendő. A bíróság megállapította, hogy a vörös csillag sokrétű jelentéstartalommal bír. Egyes jelképek által megjelenített eszmék propagálásának tilalma elfogadható lehet demokratikus társadalmakban, azonban az adott szimbólum használatának általános tiltása a szólásszabadság aránytalan korlátozását jelenti" - áll közleményben.