Kulcsár-ügy: Magas fizetésével védik Rejtőt

Vágólapra másolva!
Védője szerint Rejtő E. Tibor, a K&H Bank korábbi vezérigazgatója ártatlan az 5 éve kirobbant brókerbotrányban. A védőbeszéd szerint a bankvezér olyan sokat keresett, hogy egyszerűen nem érte meg a sikkasztárést kockáztatnia. Rejtő a vád szerint segítséget nyújtott Kulcsár Attila exbrókernek több milliárd forint elsikkasztásában.
Vágólapra másolva!

A védőbeszédekkel folytatódik a héten az 5 éve kirobban brókerbotrány a Fővárosi Bíróságon. Rejtő E. Tibor, a K&H Bank volt vezérigazgatója védője szerint ártatlan. Kiemelkedően magas fizetése, prémiuma és jutalmai mellett ugyanis ésszerűtlenül nagy kockázatot vállalt volna a sikkasztásban való közreműködéssel. Az ügyvéd tagadta azt is, hogy Rejtő kivonta volna Kulcsár Attilát, az ügy főszereplőjét a bankvezetés irányítása alól.

Bizonyítottság hiányában felmentést kért perbeszédében a pénzmosással, illetve jogosulatlan pénzügyi tevékenységgel vádolt szír pénzváltó ügyvédje is. El Abed Hassant az ügyészség nem szándékos, csupán gondatlan pénzmosással vádolja. Az ügyvéd szerint azonban a szír pénzváltónak nem kellett tudnia, hogy a Kulcsártól érkező pénzek bűncselekményből származnak, különös tekintettel arra, hogy ezt a bűnüldöző hatóságok a számlavezető bankok szakképzett munkatársainak sem rótták fel.

A brókerbotrányban 2003 nyarán emelt vádat az ügyészség sokmilliárdos sikkasztás, pénzmosás és más bűncselekmények miatt. A vád szerint Kulcsár Attila a K&H Equitis brókercégnél 1998 és 2003 között jogosulatlanul használta az ügyfelek pénzét. Az elsőfokú eljárás két éve kezdődött el. Kulcsár Attila már az eljárás elején beismerő, feltáró jellegű, magára és vádlott-társaira is terhelő vallomásokat tett. A 24 vádlott javarésze tagad.

Az ügyész a hétfői tárgyaláson 11 vádlottra - köztük Rejtőre - kért letöltendő szabadságvesztést. Több más vádlott esetében vagyonelkobzást vagy pénzbüntetést javasolt a bíróságnak.

A hétfői vádbeszéd szerint a bűncselekmény-sorozathoz bankon belüli segítségségre volt szüksége Kulcsárnak, amit Rejtő E. Tibor biztosított. A tanúvallomások szerint mivel Rejtő sokáig élt külföldön, ezért szüksége volt Kulcsárra, hogy pótolja magyarországi politikai, vállalatai kapcsolatait. A K&H-nál Kulcsárt "Rejtő jobbkezeként", illetve "Rejtő kutyájaként" emlegették. A bankvezér látványos támogatásának köszönhetően Kulcsár törvénysértő tevékenységét a banknál senki sem merte megkérdőjelezni - állította vádbeszédében az ügyész.

A Kulcsár-ügyben várhatóan egész héten tartanak a védőbeszédek. Elsőfokú ítéletet augusztus 22-én hirdetnek.