Tojászáporban és könnygázban vonultak a melegek

Vágólapra másolva!
12 rendőr megsérült, 57 embert előállítottak, több politikust pedig megtámadtak a szombati melegfelvonulás valamint az ellene szervezett tiltakozások alatt. A meleg büszkeség napja alkalmából az Andrássy úton vonulókat rájuk vigyázó rendőrök és őket tojásokkal, üvegekkel dobáló ellentüntetők kísérték. A rendőröknek többször kellett könnygázt bevetniük a dühöngő tiltakozók ellen, akik miatt végül a kisföldalattival kellett kimenekíteni a melegeket a Hősök tere környékéről.
Vágólapra másolva!

Tojás és üvegek záporában, rendőrsorfalak és kordonok között vonultak végig a melegek a Meleg Büszkeség napja alkalmából tartott felvonuláson a fővárosban az Andrássy úton szombat délután. A Meleg Méltóság Menetét számos alkalommal zavarták meg ellentüntetők: a fekete ruhába, arcukat maszkokkal kendőkkel fedő tiltakozók szitkokat skandáltak, és a tojásokon kívül gyakran utcaköveket, petárdákat is dobáltak a menet közé.

Összesen 12 rendőr sérült meg az összecsapásokban - közölte vasárnap délelőtt a rendőrség. Szombat este még azt mondták, 8 rendőri sérültje volt az eseményeknek. A BRFK szerint a rendőrök főként fej- és lábsérülést szenvedtek, két rendőrt azonban savval öntöttek le. A támadások során 12 rendőrautóban keletkezett kár.

A rendőrség szombat estig 57 embert állított elő, köztük vannak olyanok is akiket hivatalos személy elleni erőszak miatt - tudta meg az [origo] Tafferner Évától, a BRFK sajtóreferensétől. Voltak ugyanakkor olyanok, akiket közveszély okozás miatt állítottak elő, miután ismeretlen összetételű vegyi anyagokat, savakat tartalmazó üvegeket, gyúlékony anyagot tartalmazó palackokat és folyadékkal töltött tojásokat találtak náluk egy Andrássy úti lakásban - jelentette az MTI. Rendőri akció szombat este nyolc óra körül már sehol nem volt, a közlekedés pedig 21 órára állt helyre a belvárosban.

A melegfelvonulás nem sokkal négy óra után indult az Erzsébet térről. Az [origo] tudósítója szerint 5-600, az MTI becslései szerint 1500 főből álló menetet rendkívül sok rendőr kísérte. A napok óta a menet megzavarására készülő ellentüntetők azonban nem csak a melegekkel, hanem a rendőrökkel is igyekeztek összeakaszkodni, akiknek már az elején könnygázt kellett bevetniük az Oktogonon, ahol még négy óra előtt felgyújtottak egy rendőrségi mikrobuszt. A rendőrök már ekkor tíz embert állítottak elő, hármat a gyújtogatás miatt.

Nézze meg videónkat!


A melegeket, ahogy beértek az Andrássy útra, tojászápor, fütyülés és szitkozódás fogadta. A Liszt Ferenc térnél - ahol az egyik hivatalosan bejelentett ellentüntetés folyt -, a tojásokon kívül már petárdákat, üvegeket, és válogatott szitkokat vágtak a kordonok és rendőrök sorfala között vonulók közé. A rendőrök könnygázzal igyekeztek elvenni az ellentüntetők harci kedvét. A dobálók azonban végig kitartottak a menet mellett, minden, az Andrássy utat keresztező utcából igyekeztek megdobálni őket. A rendőrök ezért a Hősök tere felé közeledve már nem engedték őket az Andrássy út közelébe.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Sok rendőr volt

Az Oktogonon túl a menetet az Andrássy út jobboldali szervízútjára terelték, miközben a másik bejelentett ellentüntetés résztvevői a másik oldali szervízúton vonultak a belváros felé. A két menet a Kodály köröndnél találkozott, de távol voltak egymástól.

Miközben a rendőrök a két, egymással ellentétes irányba tartó felvonulásra figyeltek, a melegek ellen tüntetők az Andrássy úttal párhuzamos utcákban a Hősök teréhez szivárogtak, ahol mindössze két tucat rendőr maradt. Majdnem egy órába tellett, mire az '56-osok teréről és a kisföldalattin keresztül erősítés érkezett, addigra legalább ezer ellentüntető és bámészkodó gyűlt össze. A melegfelvonulást ezért a térhez közeledve a Benczúr utcába terelte a rendőrség, a téren pedig könnygázzal és vízágyúval oszlatta a dühös ellentüntetőket.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A zömében kopaszra nyírt fejű fiatalokból álló keménymag a Hősök tere márványburkolatán gyülekezett, és esze ágába sem volt szétoszlani a rendőrségi felszólításra. Ehelyett dobálni kezdte a rendfenntartókat, akik könnygázzal és vízágyúval kergették őket a Városliget felé. Közben azonban a rendőrök háta mögött maradt több száz ember, köztük radikálisok is. Ők már arra készültek, hogy megtámadják az Andrássy út végén érkező felvonulókat, de kiderült, hogy a rendőrök a Benczúr utcába irányították a menetet.

A kicselezett ellentüntetőket a rendőrök fokozatosan kiszorították a Dózsa György útról, de a mellékutcákon keresztül visszaszivárogtak. A kisebb csoportokra szakadt rendzavarók több helyen felborogatták az Andrássy út mentén felállított kordonokat, illetve az útjukba került kukákat. Egy csoportjuk rátámadt azokra a rendőrautóra is, amelyben Lévai Katalin szocialista európai parlamenti képviselőt és a másságát nyíltan vállaló Szetey Gábor volt államtitkárt szállították. Az MTI szerint az ellentüntetők megverték Orosz Józsefet, a Kubrádió riporterét, és kő találta el Léderer Andrást, az SZDSZ Új Generáció elnökét, a Városligetben pedig többször megütötték Horn Gábor SZDSZ-ügyvivőt.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A melegek menete az 56-osok terénél ért véget este hat óra körül, de még bő negyven percig nem tudták elhagyni a helyszínt, mivel a kordonon és a rendőrsorfalakon túl ott vártak rájuk az ellentüntetők, akik még ekkor is tojásokkal és más tárgyakkal dobálóztak, és szitkokat skandáltak. Végül vízágyúval és rohamrendőrökkel szorították a háborgókat a Hősök téri szoborcsoport tövébe, majd a melegfelvonulás résztvevőit a kisföldalattival menekítették ki a helyszínről.