Melegfelvonulás könnygázzal - események percről-percre

Vágólapra másolva!
Kordonok között, tojás- és petárdazáporban vonultak a melegek végig az Andrássy úton az 56-osok teréig. A menet véget ért, a térre tervezett programokat nem tartották meg, de az ellentüntetők nem tágítottak. A melegeket a kisföldalattival kellett kimenekíteni a Hősök teréről. Kövesse az eseményeket percről-percre az [origo]-n!
Vágólapra másolva!

19:20
A rendőrség megkezdte az elvonulást, egymás után indulnak el a rohamrendőrök csapatszállítói és a járőrkocsik. A kisföldalattit újra megnyitották, a Hősök terén és az Andrássy úton kíváncsikodók lézengenek. Ellentüntetőket alig lehet már látni. Úgy tűnik, véget értek a tiltakozások.

19:11
Ahogy a melegfelvonulás utolsó résztvevői is lementek a kisföldalatti Hősök terénél lévő megállójába, bezárták mögöttük az ajtókat, és senki mást nem engedtek oda a rendőrök. A szobrok tövébe szorított ellentüntetők lassan eloszlanak, bár egy kis csoportjuk még kiabál. A teret szemét és feltépett utcakövek borítják. A felvonulás résztvevői közül páran azt mondták az [origo]-nak hogy számítottak a támadásokra, és előzőleg ismerőseiket kérték meg, hogy autóval vigyék majd őket haza, hogy ne essen bántódásuk.

18:58
A kisföldalattin menekítik ki a melegfelvonulás résztvevőit a Hősök terének környékéről a rendőrök. A hangoskodó ellentüntetőket a tér közepén lévő szobrokhoz szorították, miközben a felvonulókat a kisföldalatti megállójába terelik. Az Andrássy út környékén eközben bámészkodók, ellentüntetők és rendőrök kisebb csoportjai lézengenek, felborított kordonok, megrongált rendőrautók, széttört tojások, eldobált tojástartók és egyéb szemét között.

18:51
Megtámadták a melegfelvonulás után Lévai Katalin szocialista európai parlamenti képviselőt és a másságát nyíltan vállaló Szetey Gábor volt államtitkárt - jelentette az MTI. A két politikus együtt, egy rendőrautóban hagyta el az 56-osok terét, miután véget ért a Meleg Méltóság Menete. Az ellentüntetők azonban felismerték őket, és rátámadtak a járműre. A rendőrautó ablakát beverték. Az autóban tartózkodók közül senki nem sérült meg. Lévai elképesztőnek nevezte a Budapesten "uralkodó lincs- és pogromhangulatot".

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

18:43
A rendőrök felszólították a melegfelvonulás ellen tiltakozókat, hogy hagyják el a területet, miközben a Hősök tere felé igyekeznek szorítani őket a Dózsa György úton. Az élen a vízágyú és rohamrendőrök mennek a tér felé, mögöttük - rendőri járművek és sorfalak között egy tömbben - a felvonulás résztvevői. Az [origo] tudósítója szerint 500-600 emberből áll a melegek csoportja, az MTI korábban 1500-ra becsülte számukat.

18:06
Kordonok, rendőrök, azokon túl pedig dühös, kiabáló és dobálózó ellentüntetők gyűrűjében várakoznak a melegfelvonulás résztvevői az 56-osok terén, az időkerék körül. Az [origo] tudósítójának a helyszínen intézkedő rendőrök egyik vezetője azt mondta, megvárják, amíg a résztvevők eldöntik, merre szeretnének elvonulni, és arrafelé biztosítanak nekik utat. A rendőrök folyamatosan igyekeznek eltávolítani az ellentüntetőket a kordonok közeléből. A melegfesztiválnak a felvonulás utánra ide tervezett programjai elmaradtak az ellentünetők miatt. Az előadókat úgy kellett kimenekíteni a helyszínről az erőszakos, dobálózó tiltakozók elől, még a menet odaérkezése előtt - mondta az [origo]-nak az egyik szervező.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

17:46
Tanácstalanul várakoznak a melegfelvonulás résztvevői az 56-osok terén egy rendőrökkel és kordonokkal körbevett területen. A Dózsa Görgy útról közben a rendőrök kiszorították az ellnetüntetőket, akik a kisutcákban széledtek szét. Egy kisebb csoport a náluk maradt tojásokkal a Délibáb utcai román nagykövetség falát dobálta meg - jelentette az [origo] tudósítója.

17:35
Megérkezett a menet az 56-osok terére, ahol a sok rendőr jelenléte ellenére is újabb tojászápor fogadta a őket.

17:25
A melegek menetét a Benczúr utcába terelték a rendőrök az Andrássyról. Ritkulnak a tojásdobálások, a keresztutcákat teljesen ellenőrzésük alatt tartják a rendőrök - jelentette az [origo] tudósítója. Eközben sok ellentüntető a Hősök terénél várta a menetet.

17:19
A rendőrök kiszorították a Hősök teréről az ellentüntetőket. Az [origo] tudósítója szerint a Kóós Károly sétány elején kergetik őket vízágyúval. A rendőrök mögött ugyanakkor több száz bámészkodó maradt a Dózsa György útnál.

17:10
A Hősök terénél összegyűlt ellentüntetők eltávolítására készül a rendőrség. Az [origo] tudósítója szerint egy vízágyú, egy hangszórós autó és vagy száz rohamrendőr sorakozott fel a mellékutcákon keresztül ideérkezett tüóntetőkkel szemben. Az Ellentüntetők előbb megdobálták a rendőröket, akik könnygázt fújtak rájuk, majd a földalattiból érkezett erősítés.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

17:03
A melegfelvonulás és az ellentüntetők menete a Kodály Köröndnél találkozik, de az [origo] tudósítója szerint az ellenmenetet is nagyon sok rendőr kíséri, a tüntetőket alig látni.

16:56
Sok ellentüntető az Andrássy úttal párhuzamos mellékutcákban halad a Hősök tere felé kiabálva. A keresztutcák Andrássy út felé eső végét lezárták a rendőrök. A Hősök terénél pár száz ember várja a menetet, köztül ellentüntetők és bámészkodők. Az 56-osok terét kordonnal zárták le, de a Dózsa György út elején valakik széthordták a kordonokat. Sok ellentüntető itt várja a menetet, néhány rohamrendőr igyekszik biztosítani a helyszínt, de már érkezik az erősítés - jelentette az [origo] tudósítója.

16:45
Sok igazoltatás volt, de kézben tartják az eseményeket - értékelte a felvonulást az [origo]-nak Tafferner Éva a BRFK sajtóreferense. Az [origo] helyszíni tudósítója szerint a rendőrség azt a taktikát alkalmazza, hogy saját járműveivel az Andrássy út közepén haladnak a Hősök tere felé, és a jobboldali szervízútra és járdákra terelték a melegek felvonulását, míg az ellentüntetők menete várhatóan a balodali szervízúton érkezik majd. Sok ellentüntető a keresztutcákból dobálja tojással, paradicsommal és festékbombákkal a melegfelvonulás résztvevőit.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

16:39
Egy férfi 30 tojásos táclával készült megdobálni a felvonuló melegeket, de csak egy fotóst talált el, mert a rendőrök gyorsan kiemelték a tömegből jelentette az [origo] tudósítója. A Liszt Ferenc térnél több száz fekete ruhás ellentüntető éktelen fütyüléssel fogadta a felvonulást, néhányan árpádsávos zászlóval eltakart arccal skandálják, hogy "mocskos buzik!", miközben tojásokat és petárdákat dobálnak a melegek és az őket kísérő rendőrök közé.

16:22
Az Andrássy út elején tojásokkal dobálták meg a melegek menetét, de azt nem lehetett látni, hogy bárkit eltaláltak volna - jelentette az [origo] tudósítója a helyszínről. Az út két oldaláról sokan fújolnak és kiabálnak a felvonulókra.

16:16
Felgyújtottak egy rendőrségi kisbuszt Budapesten, az Oktogonnál a melegfelvonulás ellentüntetői szombat délután. A Budapesti Rendőr-főkapitányság szerint eddig összesen tíz embert állítottak elő, hármat a gyújtogatás miatt.

16:15
Elindult a menet az Erzsébet térről, a meleg felvonulók feldíszített teherautóit rendőrségi járművek és rohamrendőrök veszik körül.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

16:05
Könnygázt vetettek be a rendőrök az Oktogonnál a melegfelvonulás ellenzőivel szemben. Az ellentüntetőket az Aradi utca felé szorították, a villamosok az Oktogon előtt vesztegelnek - jelentette az MTI.

Több rendőr állt készenlétben a budapesti Erzsébet téren, mint ahányan feltételezhetően a 13. Meleg Méltóság Menetén kívánnak részt venni - jelentette a helyszínről az [origo] tudósítója. Nem sokkal délután négy óra előtt tudósítónk szerint pár százan lehetnek az Erzsébet téren, akik Szetey Gábor, homoszexualitását nyíltan vállaló volt államtitkár beszédét hallgatják. A menet négykor indul el, hogy két feldíszített teherautó kíséretébben végigvonuljon az Andrássy úton, egészen a Városligetig. Az [origo]-n élőben figyelheti a felvonulást, ha erre a linkre karrint.