A meglopott tulajdonosokat büntették Monokon

Vágólapra másolva!
A fatolvajok okzta kár mellett még több mint egymillió forint büntetész is kell fizetnie a monoki erdőtulajdonosoknak - írja az Észak-Magyarország. Az erdészeti hatóság szerint a tulajdonosok ott hibáztak, hogy nem jelentették be a lopást.
Vágólapra másolva!

Több mint egymillió forintos büntetést kell fizetniük azoknak az erdőtulajdonosoknak, akiknek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Monokon ellopták erdejük egy részét - írta szombati számában az Észak-Magyarország. A napilap szerint miután az erdészeti hatóság tudomást szerzett a jelentős mennyiségű fa eltűnéséről, összehívta a monoki tulajdonosokat, felmérték a kárt, majd közölték a velük: mivel nem jelentették a falopást, büntetésre kell számítaniuk.

A határozat szerint a tulajdonosokra kirótt büntetés 1 millió 215 ezer forint. A szociális rendelet megváltoztatása kapcsán közismertté vált Szepessy Zsolt polgármester szerint felháborító az eljárás, ezért az önkormányzat ügyvédje segítséget nyújt az ügy kárvallottjainak a fellebbezés elkészítésében. A lap szerint a polgármester azt mondta: "mégsem járja, hogy azokat, akiket megloptak, még büntetéssel is sújtsák".

Galatóczki Ferenc, az egyik kárvallott nem érti a történteket, és azt sem tudja, hol van erdőrésze, amit megörökölt. Csomós János, a határozatot hozó megyei erdészeti hatóság vezetője úgy nyilatkozott: az erdészeti törvény pontosan szabályozza a teendőket, a felelősséget. Lehetőség lett volna arra, hogy a tulajdonosok mentesüljenek a büntetés alól, amennyiben idejében jelzik a lopást a rendőrségnél vagy az erdészeti hatóságnál. Ilyen jelzés azonban egyik hatósághoz sem érkezett - olvasható a napilapban.