Száz rendőr biztosította a helyszíni tárgyalást Olaszliszkán

Vágólapra másolva!
Helyszíni tárgyalást tartott bíróság Olaszliszkán, hogy a helyszínen ismerjék meg a tiszavasvári tanár agyonverésének körülményeit. A tárgyaláson, amelyet mintegy száz rendőr biztosított, részt vesz a nyolc vádlott is, de csak ketten tettek vallomást. Jelen voltak a Gój Motorosok Egyesületének tagjai is, akik közeli telken várakoznak, de rendbontás nem történt.
Vágólapra másolva!

Csak két vádlott tett vallomást az olaszliszkai emberölés ügyében indult per szerdai helyszíni bírósági tárgyalásán, amelynek rendjét mintegy száz rendőr biztosította. A területet lezárták, az utcába csak szigorú ellenőrzés után lehetett bejutni. A perben nyolc személyt, köztük egy nőt és két fiatalkorú férfit vádolnak - részben társtettesként, részben felbujtóként - különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel.

A Borsod megyei településen 2006 októberében két gyermeke szeme láttára verték agyon Szögi Lajos tiszavasvári tanárt, miután autójával elsodort egy 11 éves kislányt, aki a nem szenvedett komolyabb sérülést. A gyerek feldühödött hozzátartozói, ismerősei azonban brutális kegyetlenséggel megverték a férfit, akinek halálát a fejet ért mintegy negyven ütés, rúgás okozta.

Rekonstruálták a bűntettet

A helyszínen csak a másodrendű vádlott, idősebb H. Dezső, illetve felesége, az ötödrendű vádlott tett vallomást. Ők ketten az elsodort kislány szülei. H. Dezső állítása szerint a bűncselekmény elkövetésében a hat további vádlott közül - egy kivétellel - valamennyien részt vettek. A tárgyaláson lemérték a távolságokat, odaszállítottak egy gépkocsit, a meggyilkolt tanár holttestének a helyére egy bábut fektettek az útra, H. Dezső pedig végigjárta azokat a helyszíneket, amelyeken annak idején a történtek előtt járt.

A helyszíni tárgyalás 1,5-2 órán át tartott, majd azt a Czibrik Attila vezette bírói tanács elnapolta. A következő tárgyalásokat szeptember 22-én, 24-én, 29-én és október 1-jén tartják, már bírósági tárgyalóteremben. Helmeczy László, az elhunyt Szögi Lajos családjának jogi képviselője szerint a helyszíni szemle fontos volt, hogy megismerjék a területet, a pontos távolságokat, a sok szemtanút.

Gyury József Gergely, a két vádlott védője szerint a tárgyalási nap "felemásra sikeredett, csak egy helyszíni tárgyalás lett belőle". Mint mondta, az lett volna a fő cél, hogy megpróbálják pótolni a bizonyítási kísérletet, azaz "lejátsszák" a történteket, így ellenőrizhetik: ki mond igazat és ki nem. "Ez nemcsak a terheltekre, azaz a vádlottakra vonatkozik, hanem a tanúkra is" - mondta.

A Gój Motorosok is ott voltak

A helyszíni tárgyalás idejére a Gój Motorosok Egyesületének mintegy húsz tagja felsorakozott egy telken, ahol békésen várták az eljárás kezdetét. Az egyesület szervezésben tavaly októberben mintegy százötven motoros vonult végig a településen. Vezetőjük azt mondta: nem rasszisták, tevékenységük egyetlen népcsoport ellen sem irányul, ugyanakkor mindaddig tiltakoznak, amíg "bármely kisebbség azt hiheti, hogy a törvények felett áll és önhatalmúlag ítélkezhet mások élete felett".

Az MTI korábban úgy értesült: kétnapos túrát szerveznek a gój motorosok Olaszliszkára, hogy egy magántelekről megnézzék a helyszíni szemlét. Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke erre reagálva azt mondta: "ezennel felhívjuk a kormány illetékeseit, fokozott figyelemmel kísérjék az olaszliszkai helyszíni szemlét és meglepetés bulit". A tárgyaláson rendbontás nem történt, az esemény végén a rendőrök lebontották a kordonokat és a gój motorosok is elvonultak.