A konkurencia is titkos a páncélautó-tenderben

Vágólapra másolva!
Nem derült ki, melyik autógyártótól kértek ajánlatot a rendőrség új, páncélozott biztonsági járműveinek beszerzésekor: a kormányszóvivő szerint megkeresték a "szóba jöhető gyártókat", mielőtt az Audi mellett döntöttek, de államtitokra hivatkozva nem árulják el, mely cégek voltak még versenyben. Megkérdeztük a prémium márkákat forgalmazó gyártókat, de vagy azt válaszolták, hogy nem keresték meg őket, vagy nem nyilatkoztak.
Vágólapra másolva!

Három autót vásárolt nemrég a Köztársasági Őrezred, hogy legyen mivel szállítani a közjogi méltóságokat és a védett külföldi vendégeket, eddig ugyanis az ilyen alkalmakra bérbe kellett venni egy páncélozott Audit. Biztonsági okokra hivatkozva nem írtak ki közbeszerzési eljárást, ez alól a felmentést az országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága adta meg az őrezrednek. Kérdésünkre ezt a Kormányszóvivői Iroda azzal indokolta: nemzetbiztonsági szempontból fontos, hogy a "speciális felszereltségű, műszaki védelmi eszközökkel ellátott autók" vásárlása ne nyílt eljárás során történjen.

Az autóvásárlást a "nemzetbiztonsági érdekeket érintő, vagy különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzésekre" vonatkozó kormányrendelet alapján bonyolították le. Így a rendelet szabályaira hivatkozva a Kormányszóvivői Iroda szerint az eljárásra meghívottak köre - vagyis, hogy mely cégek lennének az emlegetett, szóba jöhető gyártók - szigorúan titkos és államtitkot képez. A győztes, Audikat forgalmazó Porsche Hungaria Kft. sem árult el semmit az eljárásról, azt ajánlották, kérjünk felvilágosítást a beszerzéssel foglalkozó intézménytől.

Mivel így még az sem kerülhet nyilvánosságra, kikkel versengett a megbízásért az Audi, több autógyártó céget is megkerestünk, valamennyitől csak annyit kérdeztünk, egyáltalán megkeresték-e őket a beszerzés során. A Mercedes egyáltalán nem volt hajlandó nyilatkozni, a BMW szintén arra hivatkozott, érdemi információval nem szolgálhat, "sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja", hogy kaptak-e ajánlatkérést. A Lexust forgalmazó Toyota Motor Hungary azt közölte, tőlük nem kértek ajánlatot a biztonsági autókra, ahogy a Volvotól sem.

Daróczi Dávid kormányszóvivő korábban azt mondta: takarékossági okokból használt autók beszerzésére kértek ajánlatokat a szóba jöhető gyártóktól, az előírt műszaki és biztonsági feltételeknek az Audi ajánlata felelt meg. A három autóból egy már szolgálatba is állt, ezzel szállítják Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt.