Vágólapra másolva!
Pert vesztett Magyarország az Emberi Jogok Európai Bíróságán, amely egy keddi határozatában úgy ítélte meg, hogy a magyar hatóságok "elfogadhatatlan merevséggel" kényszerítettek ötven éve viselt neve megváltoztatására egy asszonyt.
Vágólapra másolva!

Az európai bírók a magánéletének tiszteletben tartását kérő, 75 éves Daróczy Tibornénak adtak igazat, és megítéltek neki 3500 euró kártérítést is.

A nő 1950-ben férjhez ment Daróczy Tiborhoz, és a házassági anyakönyvben a Daróczy Tiborné nevet kapta, amelyet a személyi igazolvány bevezetésekor, 1954-ben is viselt, akárcsak az igazolvány 1974-es megújításakor.

A magyar állam 1984-ben szabályozta a névviseletet, s akkor a nyilvántartásban automatikusan az asszony férjezett nevéhez a férje második, ritkán használt keresztnevét (Ipoly) is hozzáadták. Az eredmény a Daróczy Tibor Ipolyné asszonynév lett, de erről a panaszost nem értesítették. Az újonnan kiállított személyi igazolványba már ezt az új nevet állították ki számára. Ezzel még a bankszámlájához sem tudott hozzáférni, és ezért kérte a névváltoztatást, amit viszont elutasított a Belügyminisztérium.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint a névváltoztatási kérelem elutasítását kizárólag közérdekkel lehet igazolni, s ebben a konkrét esetben a hatóságok az eljárással "elfogadhatatlanul merev" módon beavatkoztak az asszony magánéletébe. A magyar államnak van három hónapja a fellebbezésre.