Raktáron maradhatnak a kórházi széfek

Vágólapra másolva!
Már nem kötelező széfet szerelni minden kórházi ágyhoz - értesült a Magyar Nemzet. Az áprilisban megváltozott rendeletről azonban a kórházak csak akkor értesültek, amikor a jogszabály hatályon kívül helyezését kérték a minisztériumtól. A széfeket már több kórház is beszerezte, így most nem tudják, mihez kezdjenek velük.
Vágólapra másolva!

Mégsem kötelező minden betegágy mellé széfet biztosítani - a Magyar Nemzet keddi száma szerint ma már így értelmezi az Egészségügyi Minisztérium (EüM) a Horváth Ágnes korábbi szabad demokrata miniszter idején született rendeletet. A jogszabály ugyanis még áprilisban módosult, szövegéből kikerült az "önálló" szó, vagyis a kórházak egy központi széffel is megoldhatják a betegek értékeinek őrzését.

A módosításról azonban a kórházak nem tudtak. Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke a lapnak azt mondta, nem sokkal az új miniszter, Székely Tamás hivatalba lépése után azt kérték a tárcavezetőtől, helyezze hatályon kívül a rendeletet. Erre azonban azt a választ kapták, hogy a tárca értelmezése szerint nem kötelező minden ágyhoz széfet szerelni. Varga ennek ellenére attól tart, megbüntetik a kórházakat, ezért azt kéri az EüM-től, hogy álláspontjukat honlapjukon is hozzák nyilvánosságra.

A Magyar nemzet által megkeresett kórházak is úgy tudták, a rendelet értelmében kötelesek felszerelni a berendezéseket. A salgótarjáni Szent Lázár Kórház például 400 széfet vásárolt, de egyelőre még nem szerelték fel azokat. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban március 1. óta mindössze négy beteg tartott igényt széfre. A kórházak egyelőre nem tudják, mihez kezdenek a már megvásárolt berendezésekkel.