Kórházi fertőzésben halt meg egy csecsemő

Vágólapra másolva!
Meghalt egy néhány hetes csecsemő, négy másik pedig súlyosan megbetegedett egy kórházi fertőzés miatt a fővárosi Péterfy Sándor Utcai Kórház koraszülött osztályán - hangzott el az RTL Klub kedd esti híradójában.
Vágólapra másolva!

A járvány még május végén tört ki. A baktérium valószínűleg egy másik kórházból átszállított csecsemővel került az intézménybe - számolt be a híradó. A fertőzést a koraszülött osztályon 25-ből 13 baba kapta el. Az eddigi vizsgálatok szerint a Péterfy Sándor Utcai Kórházban valószínűleg a pelenkázókon keresztül terjedt a fertőzés, ezért azóta több ilyen van az osztályon.

Május végén egy Gram-negatív baktérium került be az osztályra, valószínűleg valamelyik koraszülött szervezetében, és ez jutott át más gyerekek szervezetébe is. Ez okozott fertőzéses megbetegedést, ami miatt zárlatot kellett elrendelni - mondta el Sásdi Antal, a Péterfy Sándor Utcai Kórház orvos igazgatója.

A kórház MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az osztályon azonnali felvételi zárlatot rendeltek el és megtették a szükséges intézkedéseket, így a meg nem betegedett koraszülötteket elkülönítették, őket külön ápolószemélyzet kezelte. Az osztályon maradt nyolc beteg ellátását megerősített ügyelet végezte, ők azóta gyógyultnak tekinthetők.

A fertőzés okát az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) vizsgálja, a közlés szerint annyi megállapítható, hogy valamennyi baba más intézményből került a Péterfybe, így a fertőzés forrása nem a kórház. A hasonló esetek elkerülése érdekében a jövőben a pelenkázást elkülönített helyen végzik, ahol semmilyen más tevékenység nem folytatható - közölte Budaházy Emil főigazgató.