Alkotmányellenes az egyházi iskolák finanszírozásának módja

Vágólapra másolva!
Alkotmányellenes a közoktatási törvény azon rendelkezése, amely a vatikáni szerződéssel ellentétesen állapította meg az egyházi iskolák normatív finanszírozásának mértékét - közölte az Alkotmánybíróság. Miközben a testület nyilvánosságra hozta határozatát, az oktatási minisztérium elkészítette az egyházi iskolák finanszírozásával kapcsolatos új tervezetét, mert a régit az Állami Számvevőszék egy hónappal ezelőtti jelentése elégtelennek találta.
Vágólapra másolva!

Országgyűlési képviselők indítványa nyomán megsemmisítette az Alkotmánybíróság - nemzetközi szerződésbe ütközés miatt - a közoktatásról szóló törvény azon részét, amely úgy rendelkezett: a nem állami és nem helyi önkormányzati fenntartó részére megállapított normatív költségvetési hozzájárulások és egyéb támogatások összege nem lehet kevesebb, mint a helyi önkormányzat részére ugyanazon jogcímen megállapított normatív hozzájárulás - olvasható az Alkotmánybíróság közleményében.

Az Alkotmánybíróság közölte, ez a szabály ellentétes a Magyar Köztársaság és az Apostoli Szentszék között 1997. június 20-án Vatikánvárosban aláírt megállapodással. Ez - mint nemzetközi szerződés - ugyanis azt írja elő, hogy a Magyar Katolikus Egyház által fenntartott közoktatási intézményeket ugyanolyan szintű pénzügyi támogatás illeti meg, mint a hasonló intézményeket működtető állami és önkormányzati fenntartót.

A testület határozatában megerősítette azt az álláspontját, hogy az állam vagy a helyi önkormányzat az egyházi jogi személyek által fenntartott közoktatási intézmények működéséhez a hasonló állami és önkormányzati intézményekével azonos mértékű költségvetési támogatáson kívül olyan arányú kiegészítő anyagi támogatást nyújtson, amilyen arányban ezek az intézmények állami vagy önkormányzati feladatokat vállaltak át. A közlés szerint a határozathoz Bragyova András, Holló András és Lévay Miklós alkotmánybíró különvéleményt csatolt.

Elkészült a tervezet

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) elkészítette az egyházi közoktatási intézmények állami finanszírozásáról szóló kormányrendelet tervezetét - közölte a tárca az MTI-vel. Augusztus 31-ig további egyeztetéseket folytat a tárca az egyházakkal a rendelet tervezetéről, többek között a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, a Magyarországi Református Egyház, valamint a Magyarországi Evangélikus Egyház kérésére - olvasható az OKM közleményében.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) június elején nyilvánosságra hozott jelentése kötelezte arra a kulturális tárcát, hogy június 30-ig készítse el az egyházi közoktatási intézmények kiegészítő támogatásáról szóló kormányrendelet szövegét.

Jelentésében az ÁSZ miniszteri hatáskörbe utalt személyi felelősségre vonást javasolt, mert 2005-2006-ban az egyházi kiegészítő támogatás számítása nem felelt meg a vonatkozó jogszabályi előírásoknak. A számvevőszék álláspontja szerint ez csaknem 2,7 milliárd forint elmaradt állami támogatást jelent. A minisztérium vitatta az ÁSZ-jelentés tartalmát.