Öreg gépekkel küzd az áramszünet ellen a gyerekkórház

Vágólapra másolva!
Áramszünet miatt ismét kézzel kellett lélegeztetni néhány gyereket a Heim Pál Gyermekkórházban, pedig két vezetéken érkezik az áram az intézménybe. Az [origo] által megkérdezettek szerint rendkívül ritka a kórházi áramkimaradás, mert erősek a biztonsági rendszerek. A Heim Pálban azonban pont egy éve még az aggregátorok se indultak el áramszünet idején. Harmat György főigazgató szerint elgondolkodnak a biztonsági rendszer javításán.
Vágólapra másolva!

Egy év után pénteken ismét leálltak áramkimaradás miatt a lélegeztetőgépek a Heim Pál Gyermekkórházban. A tavaly júniusi esethez hasonlóan két gyereket orvosoknak kellett kézzel lélegeztetni. Az intenzív osztályon 30 percen át nem volt áram. Az áramkimaradás annak ellenére ismétlődött meg egy éven belül kétszer, hogy a többi kórházhoz hasonlóan itt is létezik biztonsági rendszer az általános áramszünetek kivédésére.

Egyelőre senki nem tudta megmondani az [origo]-nak, hogy pontosan ki vagy mi volt a felelős a péntek éjszakai áramszünetért. "Műszeres mérések igazolják, hogy mindkét ponton beérkezett az áram az intézménybe" - közölte Boross Norbert, az ELMŰ szóvivője. Azt viszont nem tudta megmondani, hogy az épületegyüttesen belül volt-e áram és ha nem, akkor miért nem.

Az áramellátást a kórházban helyreállító tűzoltók szóvivője, Molnár Péter szerint nem az ő dolguk a vizsgálat. Molnár is azt mondta, hogy beérkezett ugyan az energia a fogadóhelyiségbe, de onnan már nem ment tovább, végül egy leállt automatát állítottak át mechanikusan, így ment szét az áram. A kórház generátora érzékelte az áramszünetet, bekapcsolt, de le is állt, mert nagyméretű áramfelvételt érzékelt. Molnárék a saját aggregátorukat sem tudták rákötni a rendszerre.

Másként emlékszik Harmat György, a kórház főigazgatója. Szerinte az áramszünet érzékelése után ment a gép. Arra viszont egyelőre ő sem tudott mit mondani, hogy mi lehetett a hiba oka. Péntek éjszaka még azt nyilatkozta Harmat, hogy az egész kerületben nem volt áram. Amikor közöltük vele, hogy az ELMŰ mérései mást mutatnak, így reagált: "Az ELMŰ ezt mondja, vizsgálat van". A főigazgató szerint senki nem volt veszélyben az intézményben.

A sivatagba több pótkerék kell

Molnár úgy emlékszik, 2-3 éve biztosan nem volt kórházi áramszünetnél, mert ezek az intézmények többszörösen biztosítottak ilyen esetre, ezért általános áramszünet esetén is megoldják ideiglenesen a helyzetet. Egyszerű a magyarázata ennek, állítja az ELMŰ szóvivője. Boross Norbert szerint kórházak, szállodák, bankok és más fontos épületek 2-5 betápláló hálózaton át kapják az áramot, és ezek mellett több nagy teljesítményű dízel aggregátort is tartalékolnak áramkimaradások esetére.

"Ha útnak indulok, felfújt pótkereket viszek magammal. Ha sivatagba megyek, hosszú útra, akkor több pótkereket viszek" - érzékeltette Boross a rendszer logikáját. Szerinte a kórházak felelőssége, hogy milyen módon biztosítják magukat áramszünet esetére. Az ELMŰ szóvivője - miután arra kért, ne írjuk le az épület nevét - olyan intézményt is megnevezett, ahol még soha nem volt áramszünet, mert a biztonsági rendszer szigorú. "Több kórházzal is van együttműködésünk. A Heim Pállal nincs" - közölte Boross.

Tavaly a telefon se működött

Csaknem pont egy évvel ezelőtt egy vihar miatti áramkimaradás okozott a mostaninál is nagyobb gondot a fővárosi gyerekkórháznak. Akkor Czinner Antal főigazgató-helyettes úgy nyilatkozott az [origo]-nak, hogy egy órán át volt áramszünet az intézményben, ami alatt a "nem éppen új állapotú", bár rendszeresen szervizelt aggregátoruk is megállt egy időre.

Akkor is két gyereknél álltak le a lélegeztetőgépek, amelyek helyett az ügyeletes orvosok álltak be pumpával lélegeztetni a betegeket. Tavaly nyáron egy időre az egyik mobilszolgáltató által működtetett kommunikációs rendszer is leállt, aminek többek között az volt a feladata, hogy segítse vészhelyzetben az orvosok mozgósítását..

Harmat azt mondta az [origo]-nak, hogy egyes épületeik 1906-ból származnak, a többi is 20-30 éves, sok helyen öregek a vezetékek. Megkérdeztük a főigazgatót, hogy a tavalyi eset után kértek-e újabb hálózatot, pluszaggregátorokat vagy bármi mást, ami megóvná a kórház épületeit egy áramkimaradástól. "Akkor nem, most viszont a minisztériumhoz fogunk fordulni segítségért a vizsgálat után" - fogalmazott Harmat.