Kormányhivatal maradna az OEP

Vágólapra másolva!
Elkészült a biztosítói modellváltásról szóló koncepció, amely szerdán kerül a kormány elé - írja a Népszabadság. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) speciális jogokat kapna, de nem válna önálló gazdasági társasággá az egészségügyi miniszter elképzelései szerint. Az egészségbiztosító akár húsz százalékkal csökkentené a kórházi kapacitást a szakértők szerint, ha megvalósul az új tervezet.
Vágólapra másolva!

Székely Tamás egészségügyi miniszter elkészítette a biztosítási modellváltásról szóló javaslatot. A Népszabadság információi szerint a tárcavezető eredeti elképzelései a kormánypárti frakció hatására egyszerűsödtek: a miniszter például szerette volna függetleníteni az OEP-et a politikától, ezért javasolta zártkörű részvénytársasággá alakítását. Mivel a frakció ezzel nem értett egyet, a lap szerint a jövőben speciális jogosítványokat kap, de kormányhivatal marad.

A javaslat szerint a sok pénzt igénylő feladatok - így a nagy értékű beavatkozások, vagy a gyógyszertámogatás - maradnának a központnál, míg a többi hét regionális, illetve a kistérségekben a megyei hivatalokból alakuló pénztárakhoz kerül.

A minimumkövetelményeket is megváltoztatnák, a tervek szerint ezentúl az állam nem azt mondaná meg az intézménytulajdonos önkormányzatoknak, hogy maximum mennyi ágyat tarthatnak fenn, illetve a szakrendelőkben mennyi szakorvosi óraszámot finanszíroznak, hanem azt, hogy a helyiek kezelésére minimálisan mennyi kórházi férőhelyre van szükség. Ennek garantált lenne a fenntartása, a többi helyet az ellátott esetek száma, és a volumenkorlát alapján finanszíroznák. A lapnak nyilatkozó szakértő szerint csak ettől a lépéstől további húsz százalékkal csökkenhet az ellátórendszer kapacitása, hiszen jelenleg az intézmények többsége ágyaik 70-80 százalékát használja ki.

A finanszírozás is változna: az esetek utáni elszámolást fokozatosan felváltaná az úgynevezett fejkvótaalapú járulékelosztás, vagyis a területen élők kora, betegségi mutatói alapján határoznák el, hogy mennyit költhetnek az ellátásra az adott területen. A kistérségi egészségpénztáraknak joguk lesz az önálló szolgáltatásvásárlásra, vagyis ha egy szolgáltatójuk nem nyújt a betegeknek megfelelő minőségű ellátást, akkor lecserélhetik más cégre. A javaslat szerdán kerül a kormány elé, ha elfogadják, akkor megkezdődhet róla az egyeztetés.