Kósa: Idegbeteg stréber Magyarország az EU-ban

Vágólapra másolva!
Magyarország kiemelkedő teljesítményét dicsérte az uniós pénzek lehívásában Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a hétvégi polgármesterek világtalálkozóján, Kósa Lajos szerint azonban az ország idegbeteg stréberként próbál megfelelni az EU-nak - írja a Népszabadság. Debrecen polgármestere szerint az önkormányzatok működőképességük határán járnak.
Vágólapra másolva!

Jól teljesít Magyarország az uniós források lehívása terén Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter szerint, aki erről a Magyar Polgármesterek VII. Világtalálkozójának első napján, vasárnap beszélt. A miniszter az ország kiemelkedő teljesítményét dicsérte, mert mint mondta, az év végéig rendelkezésre álló összes álló forrás 93 százalékát már le tudtuk hívni.

A kormány célkitűzése, hogy a leghátrányosabb 33 térségnek ne kelljen az erősebb vetélytársakkal versenyeznie, ezért pályázat helyett különprogramot szerveznek részükre, másként a nagyobbak elszívnák előlük a forrásokat - tette hozzá Bajnai.

Kósa Lajos Debrecen fideszes polgármestere viszont azt mondta: az ország egy idegbeteg, antipatikus stréber szerepét játszva igyekszik az unió elvárásainak eleget tenni. Szerinte lehetetlen feladatok elé állítja az önkormányzatokat, hogy Magyarország túllihegve igyekszik az unió normaelvárásainak eleget tenni.

Szerinte az önkormányzatok a működőképességük határához jutottak, mert a kormány egyre több feladatot hárít rájuk, miközben a finanszírozáshoz szükséges pénzeket megvonja. Így a politikus azt mondta, hogy az uniós pénzek legfeljebb a szinten maradáshoz elegendőek, csak a korábban elvont források pótlását szolgálják.

Kósa azt is megjegyezte, hogy a kormány sokszor ellenségesen kezeli az önkormányzatok jobbító szándékú kezdeményezéseit, példaként a monoki példát hozta, ahol feltételekhez kötötték a segélyek kifizetését.