Nem műszaki hiba miatt zuhanhatott le a repülő

Vágólapra másolva!
A fekete doboz vizsgálata alapján nem találtak műszaki hibára utaló nyomot a Fehérgyarmaton lezuhant katonai repülőgépnél. Korábban fölmerült, hogy a pilóták kockázatos manővert hajthattak végre, mikor a baleset bekövetkezett. A gép roncsát még vizsgálják.
Vágólapra másolva!

Nem talált a gép rendellenes működésére utaló nyomot a Fehérgyarmatnál lezuhant katonai repülő feketedobozát vizsgáló bizottság - olvasható a Közlekedésbiztonsági Szervezet pénteki közleményében. "A független szakmai vizsgálat folytatódik a roncs további vizsgálatával, illetve a repülés előkészítésének, végrehajtásának további elemzésével" - tette hozzá a Közlekedésbiztonsági Szervezet.

Az L-39-es típusú Albatros kiképzőgép június 20-án zuhant le. A balesetben mindkét pilóta életét vesztette. Az akkor közzétett elsődleges adatok szerint a pilóták nem tervezett és rendkívül kockázatos manővert hajtottak végre a géppel.

Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője elmondta: a gép kiképzőrepülés közben zuhant le. Kecskemétről szállt fel 10 óra 25 perckor, utoljára 11 óra 2 perckor jelentkezett be az irányítótoronynak. Ezt követően nem sokkal megszakadt a bázis kapcsolata a repülőgéppel.

A pilóták katapultálni próbáltak, de a művelet nem sikerült. Az oktató pilóta holttestét a repülőgépen kívül találták meg, míg a növendékét a gépben.