Szonda: Félmillió támogatót veszített a Fidesz

2008.06.26. 0:55

Jelentős választói tömeget veszített el a Fidesz az elmúlt hónapban: a népesség egészén belül 6, a biztos pártválasztók csoportján belül 8 százalékponttal lett kisebb a tábora - derül ki a Szonda Ipsos felméréséből, amelyet a Népszabadság közölt. Ezzel párhuzamosan némileg, 2 százalékponttal bővült az MSZP-t támogatók köre, és ugyanennyivel lett népesebb a pártoktól magukat távol tartók csoportja.

Vitathatatlan az ellenzék vezető pozíciója, a népesség egészén belül 31-18, az elkötelezett szavazók között 61-28 a Fidesz-MSZP támogatottsági arány. Elmozdult mélypontjáról az SZDSZ, egy év múltán megint azonos méretű a tábora az MDF-ével - a Népszabadság ismertetése szerint ekként foglalhatók össze és értelmezhetők azok az eredmények, amelyek a Szonda Ipsos június második felében végzett közvélemény-kutatásából származnak.

A felmérés szerint a Fidesz tááborának egy részét az Orbán Viktor zártkörű beszélgetéséről kiszivárgott információk tántorították el. A pártelnök egy Kéri László politológus által szervezett fórumon beszélt kormányra kerülése esetére tervezett intézkedéseiről, amelyek között a kiszivárgott információk szerint megszorító lépések is lennének.

Májusban még 37, most 31 százalék áll a Fidesz mögött, ami azt jelenti, hogy 3 millióról 2,4 millióra csökkent a támogatók száma. A távozók karakterét megfigyelve úgy tűnik, egzisztenciális félelmeket váltottak ki az elhangzott tervek. A Fidesznek romlottak más mutatói is, a pártot elsőként elutasítók aránya 14-ről 17 százalékra emelkedett, a győzelmüket várók aránya 69-ről 60 százalékra csökkent.

Az MSZP-nek nem csupán a relatív pozíciója javult, valamelyest bővíteni is tudta a rokonszenvtáborát: 16-ról 18 százalékra (1,3 millióról 1,5 millióra). A Fidesztől való egyenes és azonnali átáramlás nem tűnik valószínűnek, inkább a bizonytalanok, passzívak rétegébe sorolódtak az ellenzéki párttól távozók, hiszen éppen azokban a csoportokban nőtt meg az arányuk, amelyekben a Fideszé csökkent.

KAPCSOLÓDÓ CIKK