Közmunkáért megírják a segélyből élő makláriak önéletrajzát

Vágólapra másolva!
A maklári önkormányzat minden szociális segélyben részesülőnek együttműködési megállapodást ajánl. Segít munkát keresni, amihez infrastruktúrát is biztosít, ennek költségeiért cserébe azonban öt nap közmunkát vár el. A helyieknek tetszik a döntés, az érintettek még nem tudnak róla.
Vágólapra másolva!

A Heves megyei Maklár képviselő testülete egyedi ötlettel állt elő a község 26 szociális segélyben részesülő lakosának megsegítésére. A döntés lényege, hogy együttműködési megállapodást ajánlanak a segélyezetteknek - közölte az [origo]-val Havasi László polgármester.

Az önkormányzat a maga részéről besegít a munkakeresésben. Beszélnek a környékbeli vállalkozókkal, megbíznak egy profi állásközvetítőt, és természetesen az illetékes munkaügyi központtal is tartják a kapcsolatot. A rendelkezésükre álló információkról kéthetente tájékoztatják a segélyezetteket, akiknek segítenek megírni az önéletrajzot, a motivációs levelet, telefont, internetet biztosítanak a számukra.

Makláron a 26 segélyezett fele 35 év alatti, Havasi szerint az a céljuk, hogy közülük minél többen újra munkát találjanak. Mivel azonban a segítség plusz költségekkel jár az önkormányzatnak, mindezért cserébe azt várják az együttműködési megállapodást aláíróktól, hogy öt napot dolgozzanak havonta a település "tisztításán és szépítésén".

Havasi szerint a megállapodás törvényes, ráadásul nem kötelező aláírni azt. "Aki viszont nem írja alá, azt az önkormányzat behívhatja közcélú munkavégzés keretében. A törvény szerint a rendszeres szociális segélyen lévők minimum évente 30 napot kötelesek dolgozni" - közölte a polgármester.

A képviselők döntését élőben adta a 2500 lakosú község tévéje, s Havasi szerint nagyon pozitív a fogadtatása. Kérdésünkre a polgármester ugyanakkor azt mondta, hogy a segélyezettek még nem tudnak róla, így ő sem tudja, hogy miként fogadják majd azt. A rendelet július 1-től él majd, Havasi szerint "akkortól mérik föl a véleményüket".