A papírpénzekre panaszkodnak a vakok

Vágólapra másolva!
A bankjegyeket ugyan ellátják speciális írásjelekkel, ezek azonban használhatatlanok a vakok számára - számolt be az RTL Klub. Ráadásul arra is van példa, hogy a bankjegyek felismerésére képtelen vásárlókat becsapják a boltokban.
Vágólapra másolva!

Nem tudja használni a papírpénzeket a Magyarországon élő 45 ezer vak és gyengénlátó. Bár a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Braille-írásjellel nyomtatja a bankjegyeket, a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke, Szőke Zoltán az RTL Klub híradójának azt mondta: "Nem is tudom, hogy vannak-e rajta Braille-írásjelek."

Az MNB kommunikációs szakértője, Listár Dániel közölte, hogy eddig még nem érkezett hozzájuk panasz senkitől a papírpénzekre, Szőke azonban azt mondta, ha van is Braille-írás a bankjegyeken, az használhatatlan.

"Én még nem tapintottam soha. Ha vannak is rajta dombornyomott pontok, akkor azok a folyamatos használattól, gyűrődéstől elkoptak. Így nekünk, vakoknak gyakorlatilag használhatatlanok a bankjegyek" - mondta Szőke az RTL Klubnak.

A híradó szerint ráadásul az is előfordul, hogy a vakokat becsapják a bankjegyekkel a boltokban. "Csaptak már be vásárláskor. Nem annyit adtak vissza, mint amennyi járt volna. De nem az anyagi része bánt, hanem az, hogy kihasználták a fogyatékosságomat"- mondta az RTL-nek Tóth Albert.