Turulügyben választ várnak

Vágólapra másolva!
Hivatalos tájékoztatást kért nemrég a XII. kerületi turulszobor ügyében az építéshatóságként e témában eljáró I. kerület jegyzőjétől az illetékes közigazgatási hivatal vezetője - értesült a Népszava.
Vágólapra másolva!

A napilap szerdai számában megjelent cikk szerint Forgács Imre, a Közép-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal vezetője elmondta, a jogszabályok szerint a jegyzőnek 15 napon belül kell választ adni, ez a határidő július 3-án jár le.

A lap úgy tudja, Forgács Imre azért kért magyarázatot, mert a hivatal szerint jogilag nem indokolható az a késlekedés, ahogyan az I. kerület nem hajtja végre az egyértelmű, jogerős bírósági döntést a turul ügyében. Az I. kerületnél a lap kérdésére azt közölték: azért nem intézkednek egyelőre, mert nem kaptak meg még minden hivatalos iratot.

Miután utólag sem sikerült megszerezni a fennmaradási engedélyt a XII. kerület előző - ugyancsak fideszes - vezetése által építési engedély nélkül és a fővárosi közgyűlés tiltó határozata ellenére állított turulszoborra, a Fővárosi Bíróság márciusban hozott, április 9-én jogerőre emelkedett döntésében kimondta: a jogsértő állapotot meg kell szüntetni, a szobrot el kell távolítani a II. világháború helyi áldozatainak emlékművéről. A Pokorni Zoltán vezetett XII. kerületi önkormányzat abban bízik, megkapja az I. kerülettől a fennmaradási engedélyt - ismerteti a lap.