Szocpolos csalássorozat Szerencs környékén

Vágólapra másolva!
Szociálpolitikai támogatással való visszaéléseken alapuló csalássorozatra derít fényt a HVG csütörtöki számában. A hetilap riportjából egyebek mellett kiderül, hogy Szerencs környéki szegény családok megtévesztésével vállalkozók zsebébe vándoroltak az állami támogatásból kapott forintok.
Vágólapra másolva!

Díszletházak épültek állami támogatásból, és a nincstelen, kiszolgáltatott családokat úgy hajszolják bele a csalásba, hogy arról csaknem minden hatóság tud - állítja a HVG.

A lap újságírója más települések mellett a "segélyért munkát"-rendeletével elhíresült Borsod-Abaúj-Zempléni faluba, Monokra látogatott, ahol újonnan épült, ám üresen álló és lakhatásra alkalmatlan "társasházakat" talált.

A riportból kiderül, hogy a szerencsi kistérség 18 településén "mindenki tisztában van vele, hogy évek óta sorozatos visszaélés zajlik a gyermekek után járó (...) lakás vásárlásra fordítható állami támogatásokkal".

A szegény, sokgyerekes családok a több millió forintos támogatás átjátszásáért mindössze néhány százezer forintot kaptak. Az érintettek feltehetőleg nem is voltak tisztában azzal, hogy csalásban kaptak szerepet, és sokuk soha nem is járt azokban a falvakban, ahol a "nekik" emelt társasházak épültek.

A visszaélések súlyosságára utal, hogy abban a jelek szerint szerepet vállaltak az önkormányzati hivatalok dolgozói is. A csalássorozatra végül egy "kekeckedő" műszaki ellenőr segítségével derült fény, aki nem akarta megírni egy "szocpolos" ház használatbavételi engedélyét, ezért életveszélyesen megfenyegették. A szakember feljelentést tett, így került a nyomozók látókörébe a felhajtókból és vállalkozókból álló bűnözői csoport.

A HVG cikke utal a 18 szerencsi kistérségi polgármester "társadalmunk jobbá tétele érdekében" írt, nyilvánosságot kapott levelére is. Ebben ugyanis az írás szerint a "megélhetési formává fejlesztett gyermekszülés" mellett halvány utalást tettek a "maffiaszerű bűnözéssé fejlesztett" szociálpolitikai csalásra és "tiltott banki tevékenységre".