Jóri András lett az államfő új ombudsman-jelöltje

2008.06.25. 12:31

Ötödször jelölt adatvédelmi biztost Sólyom László államfő, most Jóri András ügyvéd személyében. A köztársasági elnök ombudsmani posztra javasolt jelöltjeit már négyszer leszavazta az országgyűlés.

Jóri András ügyvédet jelölte Sólyom László köztársasági elnök adatvédelmi biztosnak - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal. A jelölés előtt az elnöki hivatal konzultált adatvédelemmel és információszabadsággal foglalkozó civil szervezetekkel - olvasható a kommünikében.

Jóri András 2001 óta ügyvédként praktizál, szakterülete az adatvédelmi, informatikai, valamint gazdasági és társasági jog. Korábban, 1997-2000 között az adatvédelmi biztos mellett dolgozott, adatvédelmi szakértőként. A Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye szerint tekintettel arra, hogy a parlamentben nyári szünet van, Sólyom László ősszel fogja személyesen is bemutatni jelöltjét a pártok frakcióvezetőinek.

Az ombudsmani pozícióra Sólyom által korábban javasolt jelölteket az Országgyűlés már négyszer leszavazta. A szükséges parlamenti kétharmados többséget tavaly decemberben Péterfalvi Attila, idén február 25-én Zombor Ferenc, áprilisban Tóth Gábor Attila, május végén pedig Péterfalvi Attila nem kapta meg. Az államfő egyik jelölt esetében sem egyeztetett előzetesen a pártokkal. "Immár a hat tisztség közül, amelyre jelölhetek, négy be van töltve ezzel a módszerrel, a lehető legjobb emberekkel, és úgy látom, hogy lassan, de biztosan megyünk előre, semmi okát nem látom, hogy ezen változtassak" - jelentette ki a Péterfalvi leszavazása után Sólyom László. 

A törvény szerint a köztársasági elnöknek a sikertelen választást követő 30 napon belül új jelöltet kell állítania. Az adatvédelmi biztosi poszt már december óta betöltetlen, jogkörét addig is állampolgári jogok országgyűlési biztosa, Szabó Máté gyakorolja.

Jóri András

Jóri András 1972-ben született Szegeden. 1997-ben végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karán, jogi szakvizsgáját 2000-ben tette le. Folyamatban van doktori eljárása a Pécsi Tudományegyetem Állam és Jogtudomány Karán, 2004-ben szerezte meg a PhD abszolutóriumot a jogi informatikai doktori programban. Az ELTÉ-n 1999-ben rendszerinformatikus felsőfokú szakképesítést szerzett.

A jelölt 2001 óta ügyvédként praktizál, szakterülete az adatvédelmi jog, informatikai jog, gazdasági és társasági jog. Korábban, 1997-2000 között az adatvédelmi biztos mellett dolgozott, adatvédelmi szakértőként. 2000 óta tagja az Internetszolgáltatók Tanácsa jogi tanácsadó testületének, ahol főként a domain nevek választhatóságával kapcsolatos kérdésekben döntött. 2006 óta az Infomediátor iroda regisztrációs döntnöke. Jóri András 2004 óta szerkeszti az Infokommunikáció és Jog című kiadványt, a www.jogiforum.hu/adatvedelem portált és 2007 óta a www.dataprotection.eu jogösszehasonlító portált is.

2006 óta előadója a PTE ÁJK infokommunikációs szakjogász képzésének, több, adatvédelemmel és adatbiztonsággal foglalkozó konferencia programbizottságának is elnöke volt. 2005-ben jelent meg adatvédelmi kézikönyve, emellett több adatvédelemmel, tartalomszabályozással és elektronikus információszabadsággal összefüggő könyvfejezetet, cikket is jegyez.

KAPCSOLÓDÓ CIKK