Törvénymódosítást akar segélyügyben Füzesabony

Vágólapra másolva!
A füzesabonyi önkormányzat a szociális törvény módosítását kezdeményezi. Azt szeretnék elérni, hogy havi 15 óra közmunka végzéséhez köthessék a települések a rendszeres szociális segélyek kifizetését.
Vágólapra másolva!

A szociális törvény módosítását kezdeményezi a füzesabonyi önkormányzat, annak érdekében, hogy a szociális segélyek kifizetésének feltételévé válhasson a közmunka - közölte kedden a város fideszes polgármestere, Laminé Antal Éva.

A jelenlegi rendszer rossz, nem ösztönöz munkavégzésre, súlyos társadalmi feszültségeket gerjeszt és a tartós munkanélküliek egy része véglegesen kiszorul a munkaerőpiacról - mondta sajtótájékoztatón a polgármester. Azt javasolják, hogy a törvény módosításával havonta mintegy 15 nap közmunka végzéséhez köthessék az önkormányzatok a rendszeres szociális segély kifizetését. Vagyis 8 órányi munkavégzést, mintegy 3 ezer forint ellenében számolhatnának be a települések - tette hozzá az önkormányzati vezető.

A hivatal úgy döntött, hogy az önkormányzati törvényben meghatározott jogukkal élve felterjesztést adnak be Szűcs Erika munkaügyi miniszterhez, és elképzelésük támogatására felkérik Korózs Lajost, a tárca államtitkárát, aki Füzesabony országgyűlési képviselője is egyben. A felterjesztésben az is szerepel, hogy a segélyezettet kötelezze a jogszabály tanköteles gyermekének iskoláztatására.

A polgármester szerint a monoki példa elutasítása a nagypolitika részéről érthetetlen, mert "utolsó erőforrásaitól fosztja meg" a településeket. Pluszbevételtől esik el a központi költségvetést is, hiszen a települések befizetnék a foglalkoztatáshoz kapcsolódó közterheket - magyarázta a polgármester. Példaként említette, hogy a 8400 lakosú Füzesabony évente csaknem 100 millió forintot fizet ki segélyek formájában, miközben mindössze 22 millió forintot költhet közhasznú és közcélú munkások foglalkoztatására.