Fodor és Gyurcsány megbeszélte, hogy beszél még

Vágólapra másolva!
Konkrétumok nélkül fejeződött be kedden Gyurcsány Ferenc kormányfő, a szocialista párt vezetője és Fodor Gábor SZDSZ-elnök megbeszélése. A két pártelenök abban állapodott meg, hogy a megbeszéléseket a nyáron folytatják. Fodor szombaton Orbán Viktor Fidesz-elnökkel tanácskozott, de érdemi eredményről nem számoltak be. Fodor két találkozója mégis fontos, mert jelezheti, hol helyezi el magát az MSZP-hez és a Fideszhez képest az elnökválasztás után az 2 százalékos népszerűségű SZDSZ.
Vágólapra másolva!

Cselekvési programot kért Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől kedden Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke. A kormányfő és az SZDSZ vezetője abban állapodott meg, hogy a megbeszéléseket a nyár folyamán két lépcsőben folytatják.

Először a kormányzati politika stratégiai fő irányairól tárgyalunk, azután ezeket az irányokat kell normaszövegként megformálni és a törvényhozás elé vinni - jelentette ki Gyurcsány Ferenc a mintegy kétórás megbeszélést követő sajtótájékoztatón. Fodor közölte: az SZDSZ felelős ellenzéki pártként a kabinet cselekvési programjának kidolgozása után tudja kialakítani viszonyát a kormányhoz.

A Gyurcsány-Fodor találkozóra meghívták Kóka Jánost, az SZDSZ volt elnökét. Fodort elkísérte Gulyás József, Gusztos Péter, Béki Gabriella és Demszky Gábor ügyvivők is.

A miniszterelnök mellett megjelent az eredetileg négyszemköztire tervezett tárgyaláson a kormány több tagja is. Az MSZP két elnökhelyettese, Juhász Ferenc és Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Kiss Péter alelnök, kancelláriaminiszter, Lendvai Ildikó frakcióvezető, Veres János pénzügyminiszter, Bajnai Gordon, a gazdasági, valamint Szűcs Erika, a szociális tárca vezetője is.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=8g0X10BBHLHvj384

Miután Fodort június elején megválasztották az SZDSZ elnökének, levélben kért tőle találkozót Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. Ebben azt írta, hogy főként az előre hozott választásokról tárgyalna az SZDSZ vezetőjével. A két politikus szombaton tartott megbeszélést. Akkor Orbán megismételte, hogy az előre hozott választásokat tartja megoldásnak az ország helyzetére. Fodor viszont azt mondta, hogy először azt szeretnék, ha a jelenlegi kabinet ismertetné cselekvési programját. Ha ezt a programot az SZDSZ nem tartja elfogadhatónak, akkor jöhetne egy szakértői kormány, és ha ez sem válik be, csak akkor lehet szó előre hozott választásról - jelentette ki Fodor.

Fodort elnökké választása után megkereste az MSZP is. Gyurcsány múlt kedden, amikor bejelentette a találkozó időpontját, azt mondta: abban szeretne egyetértésre jutni, melyek azok a konkrét intézkedések, amelyekkel a gazdaság dinamizálása kormányzati vagy egyéb eszközökkel ösztönözhető, de dönteni kell adó- és járulék kérdésekben is.