TV2: százmilliós kárt okoznak a parkolóőrök

Vágólapra másolva!
"Urak, tudjuk, hogy mi zajlik" - mondta a parkolóőröknek az egyik budapesti parkolási társaság elnöke, aki egy hangfelvétel tanúsága szerint úgy számol, évi száz-kétszázmilliós kárt okoznak a zsebre dolgozók. Egy kirúgott ellenőr szerint a vesztegetések szervezetten, nagyüzemben zajlanak.
Vágólapra másolva!

Száz-kétszázmillió forintos kárt okoznak a zsebre dolgozó parkolóellenőrök a Budapesti Önkormányzati Parkolási (BÖP) Kft-nek egy, a TV2 Tények című műsorának birtokába került hangfelvétel szerint. A tavaly decemberben készült felvételen Rusznák Imre, a BÖP igazgatója beszélt az ellenőröknek, és többek közt azt mondta: "Urak, tudjuk, hogy mi zajlik!"

A felvételt egy kirúgott ellenőr, Duka József juttatta el a hírműsorhoz. Duka szerint a XII. és IX. kerületben működő parkolási társaság ellenőrei közt egy külön csoport szedte zsebre a pótdíjat, akik az ellenőrök főnökének adtak tovább a pénzből. Rusznák a Tényeknek azt mondta, tűzbe tenné a kezét az ellenőröket felügyelő munkatársáért, illetve hogy nem tud róla, bárki csalna a cégnél.

Egy, a Tényeknek nyilatkozó IX. kerületi étteremtulajdonos szerint a parkolóőrök ételt vagy pénzbeli juttatásokat kérnek azért, hogy az autósok a környéken parkolhassanak. Duka korábban a Blikknek azt mondta, napi 70 ezer forintot keresett azzal, hogy parkolójegy helyett készpénzt kért az autósoktól. Azt állítja, a nyugati pályaudvar környékén ezer forintot is elkértek a sofőröktől.

"A Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. Duka József volt parkoló ellenőr állításainak ügyében, a mai napon a vizsgálatot megindította" - közölte a cég az MTI-vel hétfőn. Hozzátették: a cég belső vizsgálata, valamint a rendőrségi eljárás befejezéséig nem nyilatkoznak.

A BRFK szóvivője, Tafferner Éva hétfőn arról számolt be: hogy a rendőrség birtokába került egy dokumentum, amely felsorolja azokat a helyszíneket és eseteket, amelyekben az autósok, illetve a parkolóőrök a díjfizetésnek ezt az olcsóbb formáját választották. A dokumentumot a BRFK gazdaságvédelmi főosztálya vizsgálja. Várhatóan kedden vagy szerdán döntenek arról, indul-e nyomozás az ügyben.