Valószínűleg szabálytalankodtak a lezuhant pilóták

Vágólapra másolva!
Sikerült adatokat kinyerni a Fehérgyarmatnál lezuhant katonai gép fekete dobozából, az információkat most elemzik. Valószínű, hogy a balesetben meghalt két pilóta megsértette a repülési szabályokat, szakértők vizsgálják, hogy ez okozta-e a tragédiát.
Vágólapra másolva!

Megkezdték a Fehérgyarmatnál pénteken lezuhant katonai oktatógép fekete dobozának vizsgálatát hétfőn Kecskeméten, és sikerült is adatokat nyerni belőle - közölte Mózes Zoltán ezredes, a Debreceni Katonai Ügyészség vezetője. A két halálos áldozatot követelő baleset helyszínén vizsgálódó ügyeletes katonai ügyész szerint a repülés során megsérthették a légi közlekedés szabályait. Vélhetően olyan manővereket hajtottak végre, amelyek nem volt engedélyezettek és nem tartoztak a repülési feladatok közé.

Ezért a katonai ügyészség a büntetőeljárási szabályok szerint tartott szemlét, lefoglalták azokat a tárgyakat - köztük a repülési adatrögzítőt -, amelyek segítségével megállapíthatják, hogy történt-e bűncselekmény a repülés során - mondta az ezredes. Szükség van a szemtanúk tanúkénti kihallgatására is és olyan szakértői vélemény beszerzésére, amely segít annak eldöntésében, hogy a valóban megsértették-e a légi közlekedés szabályait, illetve okozhatta-e ez a balesetet - tette hozzá. A szabályok szerint a katonai ügyészeknek hatvan napjuk van az eljárás lefolytatására.

A Közlekedésbiztonsági Szervezet szóvivője, Bajkó Erika számolt be arról, hogy jelenleg a fekete dobozból kinyert adatok kiértékelésénél tartanak. A vizsgálatokat speciális laboratóriumi körülmények között végzik a kecskeméti katonai bázison.