Ül a rendőrség a belső szabályzatokon

Vágólapra másolva!
Bár az ORFK is elismeri, hogy nyilvános adatokról van szó, mégsem adta ki a törvényes határidőn belül a rendőrség az [origo] által kért belső rendelkezéseket. Kíváncsiak lettünk volna többek között arra, milyen szabályok vonatkoznak az előre be nem jelentett gyülekezések kezelésére, milyen a rendőrség fogdaszabályzata, de megkeresésünkre az ORFK eddig nem reagált érdemben.
Vágólapra másolva!

Nem adta ki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a törvényes 15 napos határidőn belül azokat a belső szabályzatokat, amelyeket az [origo] kért.

Eredetileg arra a módszertani útmutatóra voltunk kíváncsiak, amely az Alkotmánybíróság (Ab) május 27-i döntése miatt megváltozott gyülekezési törvény alkalmazásáról szól. Az Ab megsemmisítette a gyülekezési törvénynek azt a rendelkezését, amely szerint fel kell oszlatni az előírt határidőig be nem jelentett rendezvényeket. Az Alkotmánybíróság döntése után Bencze József országos főkapitány bejelentette, hogy vezetői utasítást adnak ki a rendőrségen belül, ami segít a rendőröknek a megváltozott szabályok alkalmazásában. Ez az utasítás azonban az ORFK szerint még nem készült el.

A gyülekezési törvény alkalmazása mellett kíváncsiak voltunk a rendőrség más szabályzataira is: többek közt a kutyás és lovas szolgálati szabályzatot, a fogdaszabályzatot, a családon belüli erőszak kezelésével foglalkozó és a sportrendezvényeken előforduló agresszív megnyilvánulások megelőzéséről szóló utasítást kértük közérdekű adatként. Bár az ORFK-tól ígéretet kaptunk a kért iratok kiadására, azokat négy nappal a határidő lejárta után sem küldték meg.

A rendőrség annak ellenére tartja vissza az iratokat, hogy korábban Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője azt mondta, a belső normának nevezett rendelkezések és utasítások - néhány kivételtől eltekintve - nyilvánosak.