Katonai építkezésektől tartanak a baranyai fideszesek

Vágólapra másolva!
Alkotmánybírósághoz fordulnak Baranya megye fideszes országgyűlési képviselői egy június elején elfogadott törvény miatt. Szerintük az érintett önkormányzatok beleegyezése nélkül keresztül lehetne vinni honvédelmi beruházásokat - így a Tubesre tervezett radar megépítését-, amennyiben hatályba lép az általuk kifogásolt jogszabály.
Vágólapra másolva!

Baranya fideszes országgyűlési képviselői az Alkotmánybírósághoz fordulnak, mert szerintük sérti a jogbiztonságot a parlament által június 9-én elfogadott, a nemzetgazdaságilag kiemelt építési beruházásokról szóló jogszabály - jelentette be hétfőn a párt dél-dunántúli igazgatója, Bánki Erik. Szerintük honvédelmi területen a beruházó, az engedélyező és a fellebbviteli szint egy kézben összpontosul: ha a honvédelmi tárca katonai területen építkezésbe kezd, az engedélyt az alá tartozó hatóság adja ki, azt pedig fellebbezés esetén a honvédelmi miniszter bírálja felül.

Az eljárást az önkormányzatok nem akadályozhatják, míg korábban az volt a gyakorlat, hogy önkormányzat érdekek súlyos sérelmére hivatkozva volt mozgástér az ilyen kezdeményezésekkel szemben - mondta Bánki. A törvény hatályba lépése Pécsre nézve azt jelentené, hogy Tubesen a város beleszólása nélkül épülhet katonai lokátor - tette hozzá.

A nemzetgazdasági szempontból kiemelt építési beruházásokról szóló törvény célja az előterjesztő indoklása szerint az, hogy a különösen fontos építkezések - kormányzati beavatkozással - kevesebb idő alatt végbe mehessenek, és egyszerűbb legyen az eljárás.