Tüntettek a középiskolások Szentesen

Vágólapra másolva!
Több száz diák, tanár és szülő tüntet Szentesen két középiskola új vezetői miatt. A demonstrációt azért szervezték, mert az önkormányzat a tantestületek és a diákönkormányzatok ellenében nevezett ki vezetőket az iskola élére.
Vágólapra másolva!

Több száz jelenlegi és egykori diák, tanár és szülő részvételével kezdődött demonstráció szombaton délben Szentes belvárosában. A tüntetést azért szervezték, mert a fenntartó megyei önkormányzat közgyűlése nem a tantestületek és a diákönkormányzatok által támogatott jelölteket választotta meg a Horváth Mihály Gimnázium és a Zsoldos Ferenc Szakközépiskola élére.

A Csongrád Megyei Közgyűlés csütörtökön döntött arról, hogy nem a tantestületek által elsöprő többségben támogatott pedagógusokat nevezi ki a középiskolák igazgatójává. A tüntetés szervezői szerint a politikai döntéssel semmibe vették az alkalmazotti közösségek, a szülői szervezetek, a diákönkormányzatok és az iparkamara egyértelmű akaratát is. A szervezők szerint a tüntetés célja az is, hogy a jövőben "ne pártpolitikai szempontok befolyásolják az iskolák vezetőinek kinevezését".

A tiltakozók többek között "Ki a pártpolitikával az iskolákból!", "Az igazgatóinkat akarjuk!", "Demokráciát akarunk" feliratú transzparensekkel vonultak a Szentes főterén álló Horváth Mihály szobor elé. Papp László, az egyik tüntető tanár szerint a fenntartó önkormányzat döntésével "megalázta a tantestületeket, az iskolákat és a várost".

Egy korábban eltávolított tanár, Keserű Imre szerint a fenntartó önkormányzat egy ideje megpróbálja ideológiáját rákényszeríteni az intézményekre. "Bár úgy tűnik, az igazgatói kinevezések ügye jobb- és baloldal szembenállásának kérdése, ez mégsem így van, valójában a "monolit és a plurális gondolkodás ellentétéről", a sajátunktól eltérő ideológiák létjogosultságának elfogadásáról van szó" - fogalmazott Keserű Imre.