Elbeszélt egymás mellett Fodor és Orbán

Vágólapra másolva!
Egészen más utat képzel a belpolitika számára a közeljövőben Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, akik szombat délután megbeszélést tartottak a Parlamentben. Orbán változatlanul előre hozott választást szeretne, miközben Fodor cselekvőképes kormányt, amellyel együttműködik a felelős ellenzék.
Vágólapra másolva!

Megbeszélést tartott szombaton délután Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Parlamentben. A találkozó utáni rövid sajtótájékoztatón a politikusok hasznosnak nevezték megbeszélésüket, annak ellenére, hogy bár az ország helyzetét nagyjából azonosan értékelik, ám a továbblépést egészen másként.

Fodor a cselekvőképes - akár kisebbségi - kormány és felelős ellenzéke párosban gondolkodik. "Azt akarom elérni, hogy a kormány tegyen le egy cselekvési programot az asztalra" - közölte Fodor, aki a maga részéről erős ellenzékiséget ígért. Amennyiben a kormány nem lenne képes komoly döntések meghozatalára, akkor az SZDSZ elnöke - új választások nélkül - szakértői kormányra bízná az ország sorsát. Ha ez sem működőképes, Fodor szerint akkor jöhet szóba csak az előre hozott választás. "Az ív az én fejemben egyértelmű" - fogalamzott az SZDSZ elnöke.

Orbán Viktor ezzel ellentétben a találkozó alatt azt ismételte meg, amit korábban mondott: válságban az ország, erős kormány kell, ehhez pedig előre hozott választások. A közeljövő teendőiről a Fidesz elnöke egy memomrandumot adott át Fodornak, ebben pártja pontokba szedte, hogy milyen megoldást képzelnek el a jelenlegi helyzet megváltoztatására.

A liberálisok vezetője rendkívül nagy jelentőségűnek nevezte, hogy az elkövetkező hetekben sorra tárgyalni fog a parlamenti pártok elnökeivel. A pártok közötti tárgyalások fontosságát Orbán is hangsúlyozta, úgy fogalmazott, hogy "a párbeszéd jobb, mint a párthallgatás".

Orbán szerint ígéretes, hogy az SZDSZ-t most egy olyan politikus vezeti, aki nem vett részt - a fogalmazása szerint - össznépi hazugságkampányban 2006-ban. A megbeszélés utáni sajtótájékoztatón egymást hol keresztnéven, hol elnök úrnak szólította a két politikus, akik a nyolcvanas évek végén együtt kezdtek el politizálni.

Daróczi Dávid kormányszóvivő az MTI-nek a találkozóról azt mondta, gyorsabb növekedés, több munkahely, szociális biztonság: ezek a kulcselemei a kormány politikájának a négyéves parlamenti ciklus második felében. Hozzátette: a kormány a javaslatait szakértőkkel, civil szervezetekkel és érdekképviseletekkel közösen dolgozza ki a nyáron, és ősszel a parlament elé terjeszti. Ezzel párhuzamosan a parlamenti pártokkal is keresi az együttműködés lehetőségét - közölte a kormányszóvivő.

Leveleztek korábban

Korábban azt nyilatkozták, Orbán a parlament feloszlatásáról és az előre hozott választásokról kívánt tárgyalni, az SZDSZ új vezetője viszont az általa korábban megfogalmazott programpontokról, az alkotmányos stabilitás, a gazdasági versenyképesség, és a tiszta közélet kérdéseiről beszélne a Fidesz vezetőjével.

A találkozón, amely déltán háromkor kezdődött, a szabad demokraták részéről a pártelnökön kívül Gulyás József és Gusztos Péter ügyvivők vettek részt, míg a Fideszt Orbán Viktor mellett Navracsics Tibor frakcióvezető és Varga Mihály alelnök képviselte.

Orbán Viktor múlt hétfőn levélben javasolt mielőbbi személyes találkozót az SZDSZ két nappal korábban megválasztott elnökének. Ebben azt írta, hogy főként az előre hozott választásokról tárgyalna az SZDSZ-szel - Fodor válaszlevelének tartalmáról nem árultak el részleteket.

A Fidesz elnöke beszélt az SZDSZ-szel való együttműködésről az [origo] Vendégszobájában is, ahol többek között azt mondta: "A népszavazás után az SZDSZ volt az egyetlen parlamenti párt, amely komoly változásba fogott. Kilépett a kormányból, új elnököt választott, a helyzet kulcsa az ő kezükben van. A parlamentet egyszerű többséggel fel lehet oszlatni, és akkor új fejezetet is nyithatunk."

Fodor Gábor viszont többször kijelentette: az előre hozott választások jelenleg nem szolgálják az ország érdekét. A megbeszélésről pedig azt mondta a liberális pártelnök: nem az előre hozott választásokról, hanem például az általa már korábban is említett konkrét programpontokról, az alkotmányos stabilitás, a gazdasági versenyképesség, és a tiszta közélet kérdéseiről akar tárgyalni a legnagyobb ellenzéki párt elnökével.

A kormánykoalícióból a márciusi népszavazást követő kormányválság után kivált SZDSZ elnökét az MSZP is megkereste. Fodor jövő kedden egyeztet Gyurcsány Ferenc kormányfővel, aki a következő két év politikájáról akar vele tárgyalni.