Büntetőeljárás indult a lezuhant repülő ügyében

2008.06.21. 20:16

Halált okozó légi közlekedés gondatlan veszélyeztetése miatt eljárást indított a katonai ügyészség a Nábrádnál pénteken lezuhant oktatógép balesete ügyében. A gép valószínűleg nem megengedett manővereket hajtott végre.

Büntetőeljárást indított a Debreceni Katonai Ügyészség a Nábrádnál pénteken lezuhant oktatógép balesete ügyében, amelyben két pilóta életét vesztette - közölte az MTV Híradója szombaton.

"A pilóták olyan repülési manővereket hajtottak végre, amelyek nem szerepeltek a kiképzési tervben. A mi adataink is erre utalnak, és éppen ez vezetett arra, hogy a Btk. 185. paragrafusában szabályozott halált okozó légi közlekedés gondatlan veszélyeztetése miatt indítsuk meg az eljárást" - nyilatkozta Ludmán Zsolt katonai ügyész a Híradónak.

A debreceni katonai ügyész bűncselekmény helyszínévé nyilvánította a területet, a gép fekete dobozát pedig bűnjelként lefoglalta.

Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője pénteken elmondta: a gép kiképzőrepülés közben zuhant le, a pilóták katapultálni próbáltak, ez azonban nem sikerült. Az oktató pilóta holttestét a repülőgépen kívül találták meg, míg a növendékét a gépben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK