Másoknak is ittasnak tűnt a győri orvos

Vágólapra másolva!
Két család is arra gyanakszik, hogy ittas volt a győri kórház ügyeletes orvosa június 7-én, amikor az intézményben meghaltak a hozzátartozóik. A kórházban belső vizsgálat indult. Az egyik haláleset ügyében a rendőrség is vizsgálódik igazságügyi orvosszakértő bevonásával.
Vágólapra másolva!

Igazságügyi orvosszakértő bevonásával vizsgálja a rendőrség, sürgősségi szívkatéterezéssel megmenthető lett volna-e annak az 55 éves kópházi asszonynak az élete, aki június elején hunyt el a győri kórházban - közölte Kocsis Tünde, a Győr-Moson-Sopron megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Az asszonyt június 7-én késő este vitték be a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházba a soproni kórházból, ahová infarktus gyanújával került be - mondta el az [origo]-nak az elhunyt lánya. Az ügyeletes orvos nem végzett sürgősségi szívkatéterezést. Az asszony a hajnali órákban meghalt.

A hozzátartozók szerint az orvos furcsán viselkedett: dülöngélt, nem tudott összefüggően beszélni és alkoholszagot árasztott. Az elhunyt lánya állítja, hogy a halálhír közlésekor az orvos durva hangnemben beszélt velük, többek között azt mondta az asszony fiának, hogy "mit pattogsz". A lány azt állítja: az orvos elismerte nekik, hogy hibázott, és erről hangfelvételt is készítettek, amit átadtak a rendőrségnek.

A rendőrségtől a kórház kért hivatalból igazságügyi orvosszakértői boncolást, így indult vizsgálat közigazgatási eljárásban - tájékoztatta az [origo]-t Kocsis Tünde. A boncolást azóta elvégezték: mulasztásra utaló körülményt nem tártak fel, de a vizsgálat még nem zárult le, várják az újabb szakértői véleményt arról, segíthetett volna-e az asszonyon a szívkatéterezés. A hozzátartozókat tanúként hallgatták ki.

A rendőrségi vizsgálattal párhuzamosan belső vizsgálat indult a kórházban is. Amíg az nem zárul le, a kórház nem ad ki nyilatkozatot. Varga Gábor főigazgató korábban a Kisalföld című lapnak azt mondta: az alkoholfogyasztással szemben zéró toleranciát alkalmaznak a kórházban.

A Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban eközben indult egy másik belső vizsgálat is egy hasonló ügyben. A Kisalföld adott hírt a másik halálesetről, amely ugyanazon a napon történt, mint a kópházi asszony halála. Egy 71 éves nyúli férfi vesztette életét, megállt a szíve. Az elhunyt férfi hozzátartozói a Kisalföldnek arról számoltak be: ők is arra gyanakodnak, hogy ittas volt az ügyeletes orvos.

Felfüggesztették az orvost

A Kisalföld című megyei lap internetes oldalán arról számolt be, hogy pénteken a győri Petz-kórház főigazgatója felfüggesztette állásából az ittasság gyanújába keveredett ügyeletes orvost. A felfüggesztés addig tart, amíg a két haláleset körülményeit vizsgáló belső bizottság nem dönt arról, indítanak-e fegyelmi eljárást a doktorral szemben. A lap úgy tudja, az érintett doktor előbb táppénzre ment, néhány nappal később azonban jelezte visszatérési szándékát a kórház vezetésénél, de erre a felfüggesztés miatt egyelőre nem kerülhet sor.

"Ez fegyelmi kérdés" - jelentette ki Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke arra a kérdésre, hogy milyen következményekkel járna, ha bebizonyosodna, hogy az ügyeletes orvos ittas volt. Éger szerint a munkáltatónak, azaz a kórháznak kell lebonyolítania a fegyelmi vizsgálatot, a szankciók a figyelmeztetéstől az elbocsátásig terjedhetnek. "Szeretnénk, hogy az orvosi fehér köpeny lekerüljön róla, többé ne praktizálhasson" - mondta az elhunyt kópházi asszony lánya, hozzátéve, hogy kártérítési igényt fognak benyújtani.