Varjakon vitáznak Garaboncon

Vágólapra másolva!
Megkeseríti az életét két varjúkolónia a garabonci gazdáknak. A túlzottan elszaporodó, amúgy védett állatok ugyanis tönkreteszik a vetéseket, az eddigi kár a környezetvédelmi felügyelőség szerint 5 millió forint. Ezért engedélyt adtak 50 madár kilövésére, bár a vetési varjú védett állat. Ezzel kivívták a zöldek haragját.
Vágólapra másolva!

Négy évvel ezelőtt még csak két vetésivarjú-fészek volt a Garabonci patak mellett Garabonc és Nagyszada határában, jelenleg viszont 230. Az elszaporodó állatok viszont a Zalai Hírlapnak nyilatkozó gazdák szerint megkeserítik az életüket. A környezetvédelmi felügyelőség egyik munkatársa szerint van, aki majdnem elesett az állami támogatástól, mert hiába vetett harmadszorra is kukorcát a földjébe, a madarak kiszedték, és nem termett elég növény.

Az érintett gazdák már tavaly is megkeresték először Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársait, majd később a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez fordultak. Akkor még csak a megelőzés fontosságára hívták fel a gazdák figyelmét, idén viszont már a felügyelőség engedélyt adott a tízezer forint eszmei értékű állatok légpuskával való riasztására is. A gazdák szerint azonban ez se vezetett eredményre, így a felügyelőség a környezetvédelmi törvény adta lehetőségekre hivatkozva nemrég engedélyt adott 50 varjú kilövésére.

"Nem örülünk a döntésnek, de kénytelenek voltunk meghozni" - mondta a felügyelőség egyik munkatársa. A probléma azonban ezzel nem szűnik meg, hiszen a varjak jövőre is ide fognak fészkelni. A gazdák a madarak és a fészkek áttelepítését szorgalmazzák. A zöld szervezetek viszont tiltakoznak a madarak kilövése ellen, mivel védett állatokról van szó. A környezetvédelmi felügyelőség keresi a lehetséges megoldást a jövőre nézve.

A felügyelőség munkatársa szerint a varjak kitartóak: a tölgyesben, ahol élnek, tavaly faritkítás volt, ennek ellenére maradtak a madarak. Egyes szakemberek szerint megoldást jelenthet az is, ha csávázott kukoricát vetnek, ez olyan anyaggal van átitatva, ami keserűvé teszi a magot, így leszoknak róla a madarak.