Megtarthatják a melegfelvonulást Budapesten

2008.06.19. 19:27

Tudomásul vette a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), hogy július 5-én melegfelvonulást tartsanak a fővárosban; miután egyeztettek a melegfesztivált szervező Szivárvány Misszó Alapítvány képviselőivel. Korábban a rendőrség még a közlekedés akadályozása miatt megtiltotta a felvonulást.

A megállapodás értelmében a rendőrség biztosítani fogja a menetet, amely a Belvárosból, Erzsébet térről indul, az Andrássy úton át halad, és a Felvonulási téren ér véget.

A tavaly július 7-én megtartott felvonulás a Hősök teréről indult, de az Oktogonnál több száz fős ellentüntetés fogadta a résztvevőket. Az ellentüntetők között az eljárás során ismeretlenül maradt emberek tojást osztottak szét, majd a felvonulókat többen azzal, illetve különböző tárgyakkal dobálták meg. Aznap este pedig több embert tettleg bántalmaztak a fővárosban.

A BRFK egy hete vonta vissza azt a határozatát, amelyben korábban megtiltották a melegfelvonulás megtartását. Akkor azzal indokolták döntésüket, hogy a gyülekezéshez való jog és a szabad véleménynyilvánításhoz fűződő társadalmi érdek biztosítása elsőbbséget élvez. Egy nappal korábban még arra hivatkozott a BRFK, hogy a rendezvény akadályozná a közlekedést az érintett utakon; a határozat ellen több politikus és civil szervezet tiltakozott.

KAPCSOLÓDÓ CIKK