Bárki szónokolhat majd a Városliget szélén

Vágólapra másolva!
Szónokok Hordója elnevezéssel nyílik meg a budapesti Városliget szélén az a civil fórum, amely a londoni Hyde Park mintáját követve ad majd terepet a szabad véleménynyilvánításnak. A várhatóan 30 millióba kerülő fórumot civilek működtetnék.
Vágólapra másolva!

A Stefánia út és az Ajtósi Dürer sor kereszteződésénél, a Városliget szélén alakítják ki Budapesten a Szónokok Hordója nevű civil fórumot, amelyet a londoni Hyde Park egyik ismert részéről mintáznak.A Speaker's Corner (Szónoki Sarok) egyike a brit főváros turista látványosságainak, ahol bárki szabadon gyakorlhatja a véleménynyilvánításhoz való jogát.

A Főpolgármesteri Kabinet szerdai ülésén fogadta el a Bojár Iván András városarculati tanácsnok által szorgalmazott javaslatot - mondta az MTI-nek a Városháza kommunikációs igazgatója, Nyáry Krisztián. Ezen a területen bárki időben korlátlanul, külön bejelentés nélkül élhet majd a szabad véleménynyilvánítás jogával - közölte Nyáry. A fórum technikai működtetését egy civil szervezet, a Podmaniczky Páholy vállalná - tette hozzá.

A kabinet elé került javaslatában a tanácsnok azt írta, hogy olyan, történelmileg semleges és jól megközelíthető helyszínt kerestek, amelynek használatba vétele nem zavarja a környéken élőket, illetve ahol nem okoznak a szólásszabadság gyakorlásával közlekedési fennakadásokat sem. A fórumról, illetve az ennek kialakításához szükséges 30 millió forintos önkormányzati forrásról a jövő héten dönt a Fővárosi Közgyűlés.

A kezdeményező városarculati tanácsnok, Bojár Iván András szerdán arról beszélt: szabályok azért itt is lennének. Ahogy a Hyde Parkban létezik viselkedési kódex, ugyanúgy Magyarországon is elkészülne egy ilyen szabályzat, amelybe a londoni szabályokból is vennének át ötleteket - mondta. A Szónokok Hordója technikai működtetésével kapcsolatban Bojár Iván András megjegyezte: fontos, hogy ne egy közhatalmi szereplő legyen az, aki eldöntheti, hogy ki, mikor szólalhat fel.