Be kell fizetnie a vizitdíjat a kunhegyesi fogorvosnak

Vágólapra másolva!
Be kell fizetnie a be nem szedett vizitdíjat, 327 ezer forintot a kamatokkal együtt a felperes egészségbiztosító részére annak a kunhegyesi fogorvosnak, aki a 2007-es bevezetés óta ezt a pénzt nem kérte el betegeitől - mondta ki a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság szerdán, nem jogerős ítéletében.
Vágólapra másolva!

A bíró indoklásában elmondta: az alperesnek mint egészségügyi szolgáltatónak az akkor érvényes jogszabályok alapján mérlegelési lehetősége nem volt, ily módon pácienseit nem mentesíthette e fizetési kötelezettség alól.

Az ügy előzménye, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egészségbiztosítási Pénztár (MEP) 327 ezer forint megfizetésére kötelezte a Kunhegyesen praktizáló fogorvost, Nagy Leventét. Az ellenőrzés során kiderült: 2007. február 15. és június 30. között a doktor az 1090 ellátott pácienstől nem szedte be a vizitdíjat. A MEP fizetési felszólítást küldött a fogorvosnak, majd az előírt határidő lejárta után a bírósághoz fordult, és kérte a fizetési meghagyás kiadását. Nagy Levente a fizetési meghagyással szemben ellenkérelemmel élt.

Tóta Áron, az alperes jogi képviselője jelezte, hogy álláspontjuk változatlan: az a vizitdíj, amit a fogorvos nem szedett be, egy őt megillető bevétel volt, így tulajdonképpen saját támogatásáról mondott le. Mivel az eset alkotmányossági aggályokat is felvet, a jogerős ítélet megszületése után nagy valószínűséggel az Alkotmánybírósághoz fordulnak panasszal a jogszabály felülvizsgálatáért - tette hozzá.

A fogorvos korábban azzal indokolta elhatározását: azért nem szedte a vizitdíjat, mert az alkotmány szerint a kormány kötelessége az egészségügyi ellátás anyagi fedezetéről való gondoskodás.

A 2008. március 9-ei ügydöntő népszavazáson a résztvevők elsöprő többséggel utasították el a vizitdíjat és a kórházi napidíjat. A népszavazást követően az Országgyűlés úgy döntött, hogy április elsejével megszűnik e két díj fizetési kötelezettsége.