A kungfuról már rég letettek a közterület-felügyelők

Vágólapra másolva!
Vasárnap és hétfőn is támadás ért közterület-felügyelőket Budapesten, az elmúlt tíz évben pedig mintegy száz hasonló incidens történt - írja a Népszabadság. A közterület-felügyeletnél korábban próbálkoztak a shaolin kungfuval is, de most már csak az alaptanfolyamon próbálják felkészíteni a dolgozókat a veszélyekre.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban kétszer is fenyegetés, illetve támadás érte a Budapesten intézkedő közterület-felügyelőket - számol be a Népszabadság. Múlt vasárnap egy bevásárlóközpont közelében egy késsel felfegyverkezett csoport kényszerítette őket arra, hogy vegyék le a kerékbilincset egy autóról. Hétfőn pedig a Határ úti villamos-végállomásnál késsel támadt egy férfi az engedély nélküli árusokkal szemben intézkedő közterület-felügyelőkre - írja a Népszabadság.

A cég mindkét esetben hivatalos személy elleni erőszak miatt tett feljelentést. A közterület-felügyelők köztisztviselők és intézkedésre jogosult hivatalos személyek, az őket ért támadás hivatalos személy elleni erőszaknak minősül, amiért akár három év börtönt is lehet kapni - közölte a lappal a Fővárosi Közterület-felügyelet szóvivője, Janocsek Ferenc.

A Népszabadság hozzáteszi, az utóbbi tíz évben több mint száz alkalommal ért támadás közterület-felügyelőket Budapesten, és több munkatárs sérüléseket is szenvedett. 2002-ben a Ferenc körúti aluljáróban egy illegális virágárus azért ugrott késsel az egyik felügyelőre, mert meg akarta akadályozni, hogy elvigyék nőnapi virágait - idézi fel a lap.

A támadások megelőzésére különböző módszereket talált ki a vezetőség a cég története során. A kilencvenes évek második felében Tóth Ferenc a saolin kungfu oktatását tartotta a legmegfelelőbb módszernek, a 2000-ben érkező Varsányi Péter viszont ezt leállította, mert nem akarta, hogy az egyenruhás alkalmazottak harcművészként lépjenek fel az utcán - derül ki a Népszabadság cikkéből. A lap szerint a 2005 végén hivatalba lépett, nemrég elhunyt Barna Sándor a tekintélyt és az elfogadottságot tartotta a legjobb önvédelmi eszköznek, ma pedig a 360 órás alaptanfolyamon próbálják felkészíteni a dolgozókat az esetleges táámadásokra.