Fizet a Fidesz a tokaji cikksorozat forrásának

Vágólapra másolva!
Kimondta a végső szót a Legfelsőbb Bíróság szerdán abban a perben, amelyet Mayer Aranka indított jó hírnevének megsértése miatt a Fidesz, és annak korábbi szóvivője, Révész Máriusz ellen. E szerint a pártnak félmillió forint kártérítést kell fizetnie, és bocsánatot kell kérnie az asszonytól, aki akkor vált ismertté, amikor Orbán Viktor és családja tokaji érdekeltségeire vonatkozó dokumentumokat hozott nyilvánosságra.
Vágólapra másolva!

A Fidesznek és egykori szóvivőjének, Révész Máriusznak félmillió forint nem vagyoni kártérítést és kamatait kell megfizetnie Mayer Arankának, amiért megsértették személyiségi jogait azzal, hogy azt állították: felhasználják őt az Orbán Viktor elleni lejárató kampányban - így döntött szerdán a Legfelsőbb Bíróság. Elutasították viszont a korábban, első fokon kiszabott - majd másodfokon elutasított - félmilliós kártérítés összegének a felemelését hárommillió forintra, mert ez álláspontjuk szerint már aránytalan a jogsértéshez képest. Változatlan maradt a korábbbi jogerős ítéletnek az a része, amelyben megállapították a jogsértést és amelyben nyilvános bocsánatkérésre szólították fel a Fideszt és Révész Máriuszt.

Mayer Aranka akkor vált ismertté, amikor olyan dokumentumokat adott át az Élet és Irodalom című hetilapnak, amelyek alapján az Tokaji borcsaták címmel cikksorozatot közölt Orbán Viktor és felesége tokaji érdekeltségeiről. Az asszony az után perelte be a politikust és a pártot, hogy egy 2006. augusztusi sajtótájékoztatón Révész Máriusz, a Fidesz akkori szóvivője azt mondta: "Mayer Arankát felhasználják az Orbán Viktor elleni lejárató kampányban. Vannak olyan erők Magyarországon, amelyeknek 20-30 millió forintnál többet is megér az, hogy Orbán Viktort gyanúba keverjék. Egy-két tényfeltáró újságcikket megérne az, hogy Mayer Aranka vagy a családja hogyan tudott megvásárolni egy II. kerületi nagy értékű ingatlant." Mindez a Fidesz honlapjára is felkerült.

A perben az első és a másodfokon eljáró bíróság is azt állapította meg, hogy a kijelentés miatt sérült Mayer Aranka jó hírneve. A Fővárosi Ítélőtábla tavaly májusban hozott jogerős döntése szerint Révész Máriusznak és a Fidesznek sajtótájékoztatón, illetve a párt internetes honlapján kell bocsánatot kérnie. A táblabíróság ugyanakkor nem ítélte meg az első fokon kiszabott félmillió forintos kártérítést, mert szerinte Mayer Aranka nem közszereplő.

Ezzel a Legfelsőbb Bíróság is egyetértett, de azért ítélte meg mégis a félmilliós kártérítést, mert álláspontja szerint a személyiségvédelem szempontjából nincs jelentősége annak, hogy valaki közszereplő-e vagy sem. Azt is kimondták, hogy Mayernek nem kell perköltséget fizetnie a Fidesznek és Révész Máriusznak. A felülvizsgálati tárgyaláson csak Mayer Aranka és jogi képviselője jelent meg, Révész Máriusz, illetve a Fidesz nem képviseltették magukat. Mayer a tárgyalás után azt mondta: reméli, hogy a mai döntést követően a Fidesz teljesíti a jogerős ítéletben foglaltakat, és nyilvánosan bocsánatot kér tőle.

Mayer Aranka volt férje Szász István Attila ügyvéd, aki Orbán Viktor feleségének, Lévai Anikónak volt üzlettársa a Tokaj-Hegyalján érdekeltséggel bíró Szárhegy dűlő Kft.-ben, amely több esetben kapott állami támogatást. A házaspár válása során nem tudott megegyezni a vagyonmegosztásban, az asszony azt állította, férjének jelentős eltitkolt vagyona, céges érdekeltségei vannak.

Miután a dokumentumokat átadta az Élet és Irodalomnak, az Orbán család vagyonát vizsgáló parlamenti bizottság előtt is megismételte: a Tokajhegyalja Kft. rendszeresen tartott "informális taggyűléseket", ezeken több alkalommal Orbán Viktor volt miniszterelnök is részt vett. Mayer Aranka megerősítette a dokumentumok hitelességét a bizottság előtt, és azt mondta, hogy e lépésével politikai motivációja nem volt, férjével közös vagyonuk megosztásának meghiúsulása késztette arra, hogy az iratokat nyilvánosságra hozza.