Orbánnal találkozhat előbb Fodor

Vágólapra másolva!
Az MTI értesülése szerint Fodor Gábor, az SZDSZ új elnöke a jövő hétfőt ajánlotta az Orbán Viktorral tervezett találkozó időpontjának, a Fidesz szóvivője szerint azonban még zajlik az egyeztetés. Az már biztosnak tűnik, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel kedden találkozik Fodor.
Vágólapra másolva!

Ha a Fidesz számára jó a hétfői időpont, akkor Fodor Gábor és az SZDSZ nyitott arra, hogy aznap legyen az egyeztetés - mondta egy magát megnevezni nem kívánó SZDSZ-es forrás az MTI-nek. Azt viszont még nem tudni, hogy Orbán Viktornak megfelel-e a hétfő. Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője azt mondta: zajlik az időpont-egyeztetés.

Amennyiben a Fidesznek megfelel a hétfő, akkor Fodor előbb fog találkozni Orbánnal, mint a miniszterelnökkel, aki szintén egyeztetni akar az SZDSZ új elnökével. Daróczi Dávid kormányszóvivő kedden közölte, hogy Gyurcsány tárgyalni szeretne Fodorral a következő két év politikájáról, akár egy esetleges új koalícióról.

Fodor Gábor múlt héten azt mondta: a Gyurcsány-kormányba nem tér vissza az SZDSZ. Szerinte ugyanis a koalíció azért bomlott fel, mert a szocialisták visszafordultak egy olyan útról, amit közösen kezdtek el. Fodor hozzátette: nem látja annak a jelét, hogy az elmúlt hónapokban változott volna az MSZP álláspontja. Az SZDSZ elnöke a MTV Az este című műsorában a múlt héten azt mondta: lehet a kisebbségi kormányt is támogatni és el lehet képzelni egy új típusú együttműködést.

Orbán Viktor jelezte, az előre hozott választás lehetőségéről akar tárgyalni Fodorral, az SZDSZ-szel együtt ugyanis fel tudnák oszlatni az Országgyűlést, és ki lehetne írni az új szavazást. A Fidesz elnöke az azt mondta: "A népszavazás után az SZDSZ volt az egyetlen parlamenti párt, amely komoly változásba fogott. Kilépett a kormányból, új elnököt választott, a helyzet kulcsa az ő kezükben van. A parlamentet egyszerű többséggel fel lehet oszlatni, és akkor új fejezetet is nyithatunk."

Fodor Gábor megválasztása után arról beszélt, hogy az SZDSZ csak akkor támogathatja az előre hozott választást, ha a pártok megállapodnak: a következő kormány nem módosíthatja az alkotmányt, a választási és állampolgárságról szóló törvényeket. Később viszont arról beszélt egy interjúban, hogy az előre hozott választások jelenleg nem szolgálják az ország érdekét, illetve, hogy a Fidesz környékén tervek készülnek arról, miként kellene átalakítani a magyar közjogi berendezkedést. Orbán Viktor erre a felvetésre azt nyilatkozta: indokolatlannak tartja a kijelentés mögül kivillanó félelmeket, mert a "csoda esetét leszámítva" az alkotmánymódosításhoz szükséges kétharmados többséget egy párt egyedül nem tudja megszerezni.