Nem fizet a kormány az egyházi iskoláknak

Vágólapra másolva!
Nem tartja megalapozottnak az Állami Számvevőszék megállapítását a kormányoldal, és nem kívánja kifizetni az egyházi iskoláknak azt a 2,7 milliárd forintot, amivel a számvevők szerint tartozik. Hiller István az illetékes parlamenti bizottságok előtt csak annyit ajánlott, újra kiszámolják, mennyi jár, illetve hajlandóak kormányrendeletben szabályozni a kérdést.
Vágólapra másolva!

Csaknem 2,7 milliárd forinttal rövidítette meg a költségvetés 2005-ben és 2006-ban az egyházi iskolákat - állítja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) amely az ügyben személyi felelősségre vonást is kezdeményezett. A vizsgálat megállapításait hétfőn vitatta meg együttes ülésen a parlament oktatási, illetve emberi jogi és vallásügyi bizottsága, de a Népszabadság beszámolója szerint a kormányoldal és az ellenzék nem jutott dűlőre.

A kormány szerint ugyanis a költségvetés többet is fizetett, mint amennyi járt volna. Hiller István oktatási és kulturális miniszter azt mondta, a különbség az eltérő számítási módból adódik, ami annak a következménye, hogy a jogszabály nem határozza meg egyértelműen, mennyi pénz jár az egyházi iskoláknak. Hiller azt ajánlotta, rendezzék kormányrendeletben a kiegészítő támogatás számítási módját.

A fideszes Pokorni Zoltán és Révész Máriusz, illetve a KDNP-s Semjén Zsolt szerint a kormány megtévesztő adatokat közölt. Az egyházi oktatásban ugyanis több a középiskola, mint az alapfokú intézmény, előbbieknek pedig több támogatás járna tanulónként. Hiller megígérte, kiszámolják, intézménytípusonként mennyi pénzt kapnak az egyházi, illetve az önkormányzati fenntartású iskolák.

Az 1997-es vatikáni szerződés értelmében ugyanis az egyházak által fenntartott közoktatási intézmények után ugyanolyan pénzügyi támogatás jár, mint a hasonló önkormányzati intézményeknek. A kiegészítő támogatás lényege, hogy az állam - egy főre számolva - ugyan annyit ad az egyházi iskoláknak, mint amennyit az önkormányzatok költenek a saját intézményeikre, a mindenki által megkapott állami normatíván felül.

A hétfői bizottsági ülésen a szocialista képviselők burkoltan ugyan, de elfogultsággal az ÁSZ-t. Ezt Bihary Zsigmond főigazgató sem hagyta szó nélkül, és méltánytalannak nevezte a képviselők támadásait. Szerinte nem történt más, minthogy megállapítottak egy konkrét szabálytalanságot. A bizottságok kormánypárti többsége végül úgy döntött, nem tartja megalapozottnak a 2,7 milliárd forint utólagos kifizetését.