Hátrálnak a lengyelek, miénk lehet az EU agya

Vágólapra másolva!
Tovább nőtt az esély arra, hogy Budapestre kerüljön az Európai Unió új tudományos központjának a székhelye. A magyar főváros utolsó riválisa, a lengyelországi Wroclaw hajlandó feladni a küzdelmet, igaz, cserébe nehezen teljesíthető kéréssel fordult az EU-hoz - írta egy lengyel napilap híre alapján a Bruxinfo.
Vágólapra másolva!

Lengyelország nem küzd tovább azért, hogy Wroclawba kerüljön az Európai Unió új tudományos központjának a székhelye - számolt be róla a Bruxinfo hétfőn, a Gazeta Wyborcza című lengyel napilapra hivatkozva. Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet ezért Budapestre kerülhet, mert korábban már a rivális lengyeleket kivéve valamennyi uniós tagállam rábólintott a magyar pályázatra.

Június 18-án, szerdán ülnek össze a tagállamok versenyképességért és fejlesztésért felelős miniszterei, hogy döntésenek arról, hol legyen a székhely. Lengyelország egy feltételt szabott: a visszalépésért cserébe cserébe garanciát akarnak kapni arra, hogy az egyik tudás és innovációs társulás (KICs) Wroclawba kerül - írta a Bruxinfo.

A kérés nem teljesíthető egyszerűen, mert az ilyen társulások helyszínéről a majdani tudásközpont 18 fős igazgatótanácsa dönthet, nem pedig a kormányok.