Orbán Viktor: Én a vitaminbombában hiszek

Vágólapra másolva!
Pártolja a képviselők számának megfelezését, Európa legcsábítóbb adórendszerét ígéri, a nyugdíjak befagyasztását a nyugdíjasok megvédésének tartja, és szerinte szükség van a Gyurcsány-kormányra, hogy azoknak is legyen kire szavazni, akik nem szeretik az egyenes beszédet. Orbán Viktor Fidesz-elnök a Vendégszobában válaszolt olvasóink kérdéseire. Tudja meg, miért tartja nyilatkozatait vitaminbombának, és miért mondja azt: "Patáim, bojtos farkam és szarvaim is vannak."
Vágólapra másolva!

Jó napot, hahó!

Gondolt már arra, hogy Gyurcsány úrral együtt leüljenek és a saját visszavonulásukról tárgyaljanak? Mind a ketten jót tennének az országnak egy ilyen döntéssel. (Baran Géza)

- Nem gondoltam még rá. De a közélet nem személyes business, legalábbis 1990 óta. Az embert választják egy feladatra, amit igyekszik ellátni.

Ön szerint meddig húzza még az MSZP? (ÉnvokanagyO)

- A kérdés inkább az, mi meddig húzzuk. Mármint az ország. A helyzet változásért kiált, bármi megtörténhet, akár még az idén. Bizakodjunk.

Mivel győzné meg azokat, akik nem szeretnének előre hozott választásokat? (Jazz8)

- Nem akarom őket meggyőzni. A politika nem a politikusokról szól - ez egy sajátos magyar érzékcsalódás -, hanem az emberekről. Még csak arra sem bíztatom őket, hogy mire szavazzanak. Csak arra, hogy gondolkodjanak, és igyekezzenek megalapozott döntést hozni, és ha szükségük van rám, szóljanak, én itt vagyok.

Milyen együttműködést tart elképzelhetőnek egy megújult SZDSZ-szel és Fodor Gáborral? (egy szavazó)

- A népszavazás után az SZDSZ volt az egyetlen parlamenti párt, amely komoly változásba fogott. Kilépett a kormányból, új elnököt választott, a helyzet kulcsa az ő kezükben van. A parlamentet egyszerű többséggel fel lehet oszlatni, és akkor új fejezetet is nyithatunk. Hát effélét.

Mi lenne az érv, amiért érdemes lenne bármikor is a pártjára szavazni? Mivel győzne meg, hogy jobb lenne, ha nem az MSZP lenne hatalmon? (DinamikusÍPÉ)

- 2002-ben, amikor a 4 éves kormányzati munkámat befejeztem, Magyarország bizakodó, felívelő, vonzó ország volt. Nem is lehet egy lapon említeni a mai állapotokkal. Én úgy vagyok, mint az a reklámszöveg: Bizonyíték, nem ígéret. De a döntés az emberek kezében van. A demokráciában ez a játékszabály.

Az MSZP azt mondja, győzhet a választásokon. Maga szerint is így van? (Alpheiosz)

- Persze. Nincs előre lefutott meccs. Magyarországon ma divatos a kultúrantropológiai pesszimizmus, vagyis ha egyszer egy népet az orránál fogva lehetett vezetni, miért ne lehetne újra és újra? Jó döntést hozni gondolkodás és emlékezés nélkül aligha lehet. Minden országnak olyan kormánya van, amilyet választ magának.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Ön szerint mi lesz a választások eredménye? Mire számít? (Terrorizer)

- Boldog lennék, ha tudnám, de az emberek jövőjével foglalkozni a legbonyolultabb és legnehezebb szakma. Az eredmény megjósolhatatlan. Csak egy megoldás van, tenni a dolgunkat rendületlenül. Aztán következzék a népítélet.

Mire használják a kétharmados többséget, ha összejön? (jukosz78)

- Aki ismeri a magyar választójogi törvényeket, tudja, hogy ez lehetetlen. Bár aki mindenképpen riogatni szeretné magát valamivel, azt nem beszélem le róla.

Amennyiben a leginkább kívánt előre hozott választásokat nem sikerül az ősszel kiíratni, ismételten forró őszre számíthatunk? (XXLL)

- Erre a kérdésre a szakszervezetek, a szakmai érdekképviseletek, a kamarák, vagyis maguk az emberek tudnak csak válaszolni. Azt hiszem, nem csak az ősz forró, a tavasz is az volt, meg a nyár is az. Forró, amikor a családok százezerszám nem tudják kifizetni a számláikat. Amikor hitelt vesznek föl, vagyis előre elköltik a következő havi fizetésüket, csak azért, hogy a rezsit kifizethessék. Forróság van hát, barátom. Egyfolytában.

Tényleg befagyasztja a nyugdíjakat, ha hatalomra kerül? (L3szbi4n6y4l)

- Védett nyugdíjakra van szükség Magyarországon, hogy ne lehessen a válságkezelésre hivatkozva csökkenteni a nyugdíjak értékét, vagyis pénzt elvenni a nyugdíjasoktól. Tavaly ez történt. Ez akkor is igaz, ha a nyugdíjasok esetleg ezt maguk nem számolták ki. Évi 30 000 forintot vettek el tőlük tavaly. A befagyasztás szó riasztóan hangzik, pedig a mai körülmények között ez a nyugdíjak megvédését jelenti. Vagyis készen állok arra, hogy megvédjük a nyugdíjak értékét.

Valóban igaz, hogy le fogja állítani az állami beruházásokat? Illetve a legfontosabbat, az autópályák építését? (AlExAnDeR PaTó15)

- Persze. Sőt, dögvészt és ragályt is hozok az országra. Aki mást mond, hazudik. Patáim, bojtos farkam és szarvaim is vannak.

Milyen megszorító csomagok fognak életbe lépni abban az esetben, ha önök hatalomra kerülnek? (szépkislány1987)

- Adócsökkentés, családok számára adókedvezmények, hölgyek számára részfoglalkoztatás, garantált állami egészségügy, garantált állami oktatási szolgáltatások, 10 év alatt 1 millió új legális munkahely és a munkabér vásárlóerejének növelése. Ez az én csomagom.

Oké, megkaptuk a jó dolgokat, amikre várhatnánk. De mindezt honnan teremtenék elő? Mik lennének a megszorítások? (Catherin)

- A jó dolgokat sohasem kapjuk. Legfeljebb a Jóistentől azok, akik hisznek benne. Valójában mindenért keményen meg kell dolgozni. Az a kormány, amelyik ajándékozással hiteget, tönkreteszi az országot. Ma hitelből adnak mindent. Az ország nyakig úszik az adósságban. Én azt ajánlom, fordítsunk a dolgokon, és munkából teremtsük elő, amire szükségünk van. Summa summarum, nem megszorításra van szükség, hanem munkahelyekre.

Mivel akarja rávenni a népet hogy dolgozzon? Sokan a segélyből különben élnek, mint én, aki jól keres. (huncutjony)

- Nézzük a múltat! 1998-tól azért emeltem kétszeresére a minimálbért, hogy megfelelő különbség legyen a segély és a munkabér között. Aki nem járatta iskoláskorú gyerekét iskolába, nem kapta a családi pótlékot sem. Ilyen intézkedésekben érdemes gondolkodni. A lényeg, a munkabér és a segély között érzékelhető legyen a különbség.

Mi az ön (illetve a Fidesz) terve az evával? (Rudics Róbert)

- Általános és jelentős adó- és járulékcsökkentést tervezünk, ebbe illeszkedik majd az eva is.

Mivel lesz jobb egy fiatal embernek, ha a Fidesz vezetheti az országot? Azután nem kell adóznom? Azután nem kell dolgoznom? Azután a fizetésemből kevesebbet vonnak le? (petyaworld)

- Lesz értelme a tanulásának is, és a munkájának is. Nem kell arra gondolnia, hogy ebben az országban úgysem lehet boldogulni, ideje hát odébbállni. Mi mindenkinek arra akarunk esélyt adni, hogy itthon boldogulhasson.

Kormányra kerülése esetén kezdeményezni fogja-e a népszavazás intézményének újraszabályozását? (kikky)

- Szükség volna rá? Inkább egyszerűsíteni kellene, mégiscsak méltatlan dolog, hogy 1 millió ember akaratából csak másfél év múltán lehet valami. A felesleges alkotmányossági buktatókat érdemes kiiktatni. Nem kell félni sem a népszavazástól, sem a néptől. Nem harap.

Mi a véleménye arról, hogy az országban ezerszám osztják a diplomát, míg a végzetteknek esélyük nincs elhelyezkedni? Mit tanuljon egy pályaválasztás előtt álló? (Anne Shirley1984)

- Nekem mindig azt tanították, hogy amit megtanultál, azt nem vehetik el tőled. Ezért tanulni mindig érdemes. Sőt, azt érdemes csak igazán. A magas diplomás-munkanélküliség oka nem a sok diploma, hanem a tehetségtelen gazdaságpolitika, ami padlóra vitte az országot.

Önök mit tennének a magas üzemanyagárakkal? (Exorcist)

- Jövő hétre készül el az a csomag, amely a rövid távú hatásokat igyekszik csökkenteni. A spanyolviaszt mások már feltalálták, mi is használtuk, mikor kormányon voltunk. Mi akkor megállapodást kötöttünk a fuvarozókkal, a szállítási iparágban dolgozókkal, és csökkentettük az adókat. Most többre van szükség. És hosszú távra.

Érdekelne, hogy az abortuszt nem szándékoznak-e betiltani? Személy szerint ugyanis úgy látom, stratégiailag és morálisan szükséges lépés. Különben kihalunk szó szerint és erkölcsileg is. (csakúgy_vok)

- A mai szabályozás valamikor az 1990-es évek közepén született. Lényegét illetően elfogadhatónak tartom.

Nem fél, hogy a Fidesz erőtlen ellenzéki politikája miatt az emberek a szélsőjobb felé húzódnak majd? (Altec lansing)

- A szélsőjobboldallal való riogatást, a nacionalizmus és az antiszemitizmus felfestett rémét a baloldal taktikai fegyverének tartom. Nem várok olyan történelmi kataklizmát, amely kifordítaná önmagából a magyar jellemet és karaktert. Márpedig az alapvetően a biztonságot, a kiszámíthatóságot, a nyugodtságot és a szabadságot szereti.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Mikor fogjuk megérni azt, hogy a pártok saját tagdíjakból gazdálkodnak, és nem az adófizető állampolgárok pénzéből? (Ejexs)

- Két lehetőség áll előttünk. Az egyik, hogy kiszolgáltatjuk a pártokat a gazdasági életnek. A másik, hogy állami költségvetési pénzen tartjuk őket. Magyarországon ma a kettőt kombináljuk. Talán ez a legrosszabb. A tiszta víz talán jobb lenne. Amerikában az első, Európában inkább a második jellemző. Én a szigorú és takarékos szabályozás híve vagyok.

Kormányra kerülés esetén tervezik-e az országgyűlési képviselők létszámának csökkentését és a választások reformját? (Etheral)

- A parlament asztalán fekszik Navracsics Tibor előterjesztése, egy kész törvényjavaslat a parlament létszámának a mai 386-ról 200-ra való csökkentéséről. Ez a mi programunk. Általában a hivatásos politikusok, beleértve az önkormányzati tisztségviselők világát is, félbevágásának, megfelezésének vagyok híve.

Arra lennék kíváncsi, hogy ha ön és csapata kerülne hatalomra, miként oldaná meg a költségtérítést a képviselőknek, mert ami most van, az felháborító. A pénzünkkel szórakoznak. (Duende24)

- Egyetértek. Világos, átlátható szabályok, teljes nyilvánosság. Ilyen egyszerű az orvosság.

Ha önök kerülnek hatalomra, mi garantálja hogy betartják az ígéreteiket? Az MSZP is ígérgetett, és nem lett belőle semmi. (nyádtekötsög)

- A mi helyzetünk egyszerűbb. Van egy teljesítménylistánk. 1998-2002. Ez a fedezet.

1998-ban teli államkasszát kaptak, ha ma hatalomra jutnak, üreset kapnak. Azért más lesz a helyzet, nemde? (Jazz8)

- Másképp emlékszem. 1998-ban a kassza üres volt. Viszont az ország elgyötört, a családtámogatási rendszert megrendítették, ráadásul 1998 őszén összeomlott az orosz gazdaság, volt tehát bajunk elég. Aki sétagaloppnak gondolja, téved. A baj azonban ennél nagyobb, már 1990-ben is üres volt. Illetve csak az adósságszámlák voltak benne. Eltűnt például a teljes nyugdíjalap. Az összes forint, amit a mai nyugdíjasok a szocializmus évei alatt nyugdíjjárulékként befizettek. 1990-ben nulla, azaz nulla forint volt a kasszában.

Mit szól azokhoz a véleményekhez, amelyek szerint 2001 óta rossz az ország gazdaságpolitikája? (jukosz78)

- 2002 tavaszán Megyessy Péter miniszterelnök-jelölt, később miniszterelnök azt mondta, pártjával összhangban, hogy a magyar gazdaság jó állapotban van. Kell ennél több?

Miért érzem azt, hogy ez csak ígérgetés? Annyi ilyet hallottunk már. (Jazz8)

- Jó döntést csak akkor hozhatunk, ha emlékezünk és gondolkodunk. Aki nem érti meg a mögötte hagyott éveket, nehezen találja meg az utat a biztatóbb jövőhöz. Higgadt számvetés, sajnos jobb javaslatom nekem sincs.