Harminc nap közmunkára ítélték a hídfoglalókat

Vágólapra másolva!
Megszületett az elsőfokú ítélet Budaházy György és öt társa hat évvel ezelőtti hídfoglalási ügyében. Mind a hat vádlottat harminc nap közérdekű munkára ítélte a bíróság közérdekű üzem megzavarásának kísérletéért. A védők és az ügyész is fellebbezett. 
Vágólapra másolva!

Harminc nap közérdekű munkára ítélte Budaházy Györgyöt és öt társát az Erzsébet-híd hat évvel ezelőtti lezárása miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Az ítélet nem jogerős. A bíróság közérdekű üzem megzavarásának kísérletében mondta ki bűnösnek a vádlottakat. A hétfői ítélet szerint ez esetben a közérdekű üzem a BKV, és mivel jelentősen nem zavarták meg a működését, ezért van szó csak kísérletről.

Az Erzsébet-híd forgalmát 2002. július 4-én, egy hétköznap reggel keresztbe akasztotta meg néhány tucatnyi demonstráló, és a forgalom csak délre állt helyre. A hídfoglalásról a büntetőeljárás során Budaházy azt mondta, a társadalom figyelmét akarták felhívni arra, hogy a 2002-es országgyűlési választásokon leadott szavazócédulák megsemmisítése után "a csalások soha többé ki nem deríthetők".

A vádlottak tagadták bűnösségüket, védőik szerint nem követtek el bűncselekményt, csak az alkotmányban rögzített gyülekezési jogukkal élve demonstráltak. A védők felmentésért, az ügyész súlyosbításért, felfüggesztett szabadságvesztésért fellebbeztek, így az Erzsébet-híd lezárásának ügye a Fővárosi Bíróságon folytatódik majd másodfokon.

Gaudi Nagy Tamás, Budaházy védője megjegyezte, hogy az eljárás során kiderült: a többórás forgalmi fennakadás elsősorban azért állt elő, mert a helyszínre egyébként hamar kiérkező rendőrök megmagyarázhatatlan okból hosszú ideig nem intézkedtek.