Orbán Viktor: Más kormányprogram kell

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor szerint egy következő kormányzás esetén az eddig Magyarországon megszokottaktól eltérő kormányprogramra van szükség; erről a Fidesz elnöke a közszolgálati televíziónak adott pénteki, késő esti interjúban beszélt.
Vágólapra másolva!

"Magyarországon egy egészen másfajta kormányprogramot kell összerakni. Az én szándékaim szerint (a kormányprogram) szerkezete is egészen más lesz, (...) egy bizonyos középtávú válságkezelő program érdekében kötött megállapodások összessége" - fogalmazott Orbán Viktor Az este című műsorban. Úgy vélte: megbukott az a gyakorlat, hogy szakértők állítanak össze egy programot, és a választók arra szavaznak.

A Fidesz elnöke pártja eltérő gondolkodásmódját a gazdaságpolitikában azzal jellemezte, hogy bár szerintük is csökkenteni kell az állami kiadásokat, ám a rossz gazdasági helyzet megoldásának nem ez a kulcskérdése. A Fidesz felfogása szerint a pénzügyi válság, a pénzügyi nehézségek nem okok, hanem következmények. A bajok eredője nem a költségvetési hiány, hanem az alacsony foglalkoztatás.

Közölte: ma Nyugaton is az a legfőbb vita, hogy a bajok okát a pénzügyi rendszerben megjelölő neoliberálisok gazdaságfilozófiai gondolkodása érvényes-e, vagy ennek valamilyen korrekcióját kell végrehajtani. Mint Orbán Viktor mondta, a bajok gyökerét a reálgazdaság állapotában kell keresni.

A Fidesz elnöke úgy látja, az ország helyzetében nem várható jelentős változás, hiszen a kormány vezetői "lélekben már feladták", hogy a számukra még hátra lévő két évben érdemi változásokat tudjanak elérni.

Az adócsökkentéssel kapcsolatos felvetésre a politikus azt mondta: azokkal ért egyet, aki azt mondják, hogy önmagában az adócsökkentés nem old meg mindent; más eszközökre is szükség van. Orbán Viktor megemlítette a Befektetési Tanács jelentését, amelyben a Járai Zsigmond vezette testület az adócsökkentés mellé korrupció ellenes, valamint egy a bürokráciát visszaszorító csomagot, a különböző foglalkoztatási formák ösztönzését is javasolta.