Megérkezett Gyurcsány használt páncélautója

Vágólapra másolva!
Megvan a rendőrség három új, páncélozott biztonsági autója, amelyekkel a jövőben a magyar közjogi méltóságokat és a védett külföldi vendégeket szállítják. A használtan vásárolt Audi egyikét már használatba is vették, ez szállítja ezentúl a miniszterelnököt. Közbeszerzést biztonsági okokból nem írtak ki, de a kormányszóvivő szerint tízmilliókat spóroltak azzal, hogy nem új autókat vásároltak. Költeni kellett viszont a miniszerelnök kocsijának átfestésére, hogy ne lógjon ki a konvojból.
Vágólapra másolva!

Megérkezett a rendőrséghez a három új páncélozott biztonsági autó, amelyekkel a legfőbb közjogi méltóságokat és a Magyarországra érkező külföldi, védett állami vezetőket szállítják - tudta meg az MTI. A rendőrség három páncélozott Audit vásárolt - a kormánytól, illetve az Országgyűlés honvédelmi bizottságától tavaly szeptemberben kapott felhatalmazása alapján - biztonsági okokból közbeszerzési eljáráson kívül. Daróczi Dávid kormányszóvivő az MTI információit megerősítve elmondta, a köztársasági őrezred már használatba vette az egyiket, a miniszterelnököt szállító biztonsági autót.

A kormányszóvivő szerint a rendőrségnek eddig nem volt egyetlen olyan autója sem, amely megfelelt volna a biztonsági követelményeknek, ezért kénytelen volt bérelni egy páncélozott Audit, amivel szükség esetén a köztársasági elnököt, a miniszterelnököt, illetve a Magyarországra érkező külföldi védett vezetőket szállította. A kormány azért biztosította a rendőrségnek a vásárláshoz szükséges pénzt, mert szakértők szerint összességében olcsóbb és biztonságosabb is, ha az őrezred saját autókkal oldja meg a biztonsági feladatokat - tette hozzá.

Daróczi Dávid arról is beszámolt, hogy takarékossági okokból használt autók beszerzésére kért ajánlatokat a rendőrség a szóba jöhető gyártóktól, ezzel szerinte több tízmillió forintot spórolnak meg. Az előírt műszaki és biztonsági feltételeknek az Audi ajánlata felelt meg, így a rendőrség vele kötött szerződést.

A három autóból eddig egy állt ténylegesen szolgálatba, ezt azonban előbb ugyanolyan színűre kellett festeni, mint a miniszterelnöki konvoj többi autóját. Védelmi szempontból ugyanis fontos, hogy az autók ugyanolyan színűek legyenek, mint a konvojban haladó többi rendőrségi autó, hogy első pillantásra ne lehessen megállapítani, a védett személyt milyen gépkocsival szállítják. Az átfestés költsége mintegy 4,5 millió forint volt - közölte a kormányszóvivő. Hozzátette, hogy rendőrszakmai szempontok alapján a köztársasági őrezred dönti el, mikor van szükség biztonsági autóra, ezt az érintett vezető, tehát a miniszterelnök sem bírálhatja felül.