"Csőre töltött pisztolyt tettek a fejükhöz"

Vágólapra másolva!
Dobra verik az ország legnagyobb húsüzemét Pápán, és hogy a felszámoló kívánatosabbá tegye a céget, érdekes eszközhöz nyúlt. Mind az 1370 dolgozó elbocsátását előre bejelentette a helyi munkaügyi központnál, igaz, egyelőre mindenki marad. A húzás lényege, hogy a leendő vevő birtokon belülre kerülve már gond nélkül kirúghasson akár egész részlegeket - így vonzóbb lehet a piacon a cég. A szakszervezet az asztalt veri, a polgármester a magasra jutott "pápai gyerekekre" mutogat, miközben a csontozó az új késnek meg a régi bakancsnak örül. Riport Pápáról.
Vágólapra másolva!

Ha igazán jót akarnak enni, hurkát, kolbászt, a piacra menjenek - ajánlja minden megkérdezett Pápán. Két talponállós pecsenyesütő néz farkasszemet az árus sor végén: a Laci Konyhája, míg a másik névtelen. Utóbbit választjuk, 10 deka sült kolbász 240 forint, a májas és a véres hurka valamivel olcsóbb. Végigkóstoljuk, mindhárom ízletes, de nem túl fűszeres, könnyen csúszik, mégsem zsíros. A hordóhasú tulajdonostól megtudjuk, hogy a helybéli Pápai Hús Zrt.-től veszi az alapanyagot. "Príma az árujuk" - közli a sütödés.

"Világhírű, na" - ezt már a cég által működtetett négy helyi húsbolt egyikében állítja a fehér sapkás eladónő, miközben két felvágottra is rámutat a hűtőpultban. Nem a legjobb alkalmat fogtuk ki a kérdezősködésre, az üzletben ugyanis sok a vevő. Elmondják, hogy a helyiek kedvence a disznósajt, a virsli, és a sonka. Annyira friss az áru, hogy állításuk szerint a disznó - amiből a virsli készült a bolttól pár méterre a húsgyárban - két napja még röfögött.

Hentesre mindig szükség lesz

Egyebek mellett ebben is egyedülálló Magyarországon a Pápai Hús Zrt. Itt ugyanis minden egy helyen van: bejön az élő állat, amit levágnak, darabolnak, csontoznak, aztán feldolgoznak. Itt csomagolják a késztermékeket, amit saját logisztikájuk szállít szét az országban. Abban is országos elsők, hogy itt dolgozik a legtöbb ember egy helyen. Összlétszámát tekintve a Csányi Sándor OTP-vezér élelmiszerbirodalmához tartozó Pick veri ugyan Pápát, de ott négy telephelyre oszlik a létszám. A pápai cég termékei számos díjat nyertek, csak 2007-ben a következőket érdemelte ki pápai húsáru: a Sült Pápai Sonka (amit exportáltak Amerikába is) Magyar Termék Nagydíjat nyert, két szalonnájuk és egy párizsijuk Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyhasználati jogot nyert, míg más termékeik nemzetközi termékdíjat és agrárkamarai különdíjat kaptak.

A gyárlátogatás előtt a szomszédos Koccintós Borozóban faggatjuk a kocsmárost, aki szerint nem nagyon panaszkodnak a cég melósai, ha igen, akkor csak arra, hogy nincs mindig munka. Gyorsan kiderül, hogy több húsos is ül a borozóban. Egy éppen szabadságon lévő huszonéves fiatalember darabolt hús csontozóként dolgozik, havi 80-100 ezer nettót visz haza. A tévéből hallotta ugyan, hogy mindannyiukat elbocsáthatják, de nem félti az állását. Szerinte az 50-60 hozzá hasonló hentesre mindig szükség lesz, másrészt bízik a szakszervezetben. "Szóltunk, kicserélték a késeket, a rossz minőségű új bakancsok helyett meg visszahozták a régieket" - sorolja, hogy miért bízik az érdekképviseletben.

Mielőtt a húsüzem területére lépünk, aláírásunkkal igazoljuk, hogy "tudomásunk szerint nincs fertőző betegségünk". Az udvar takaros, sehol egy eldobott papírzsebkendő, egyetlen szál gyufa se hever a földön. Harkai Attila vezeti a cég dolgozóinak több mint felét szervező érdekképviseletet. Pár éve még maga is csontozott a szalag mellett, aztán évekig Németországban dolgozott hentesként. "Ott láttam, hogy milyen az, amikor megbecsülik a jó szakmunkást" - emlékezik. A kis irodában munkásoknak készült szórólapok takarják be az asztalt. "Mindenfélét pletykálnak, tájékoztatni kell a dolgozókat az igazságról" - emel fel néhányat Harkai.

Kikiáltási ár: öt milliárd

Történt a héten több minden is, ami joggal foglalkoztatja az embereket a cégen belül. A 2006 decembere óta felszámolás alatt álló, de azóta is változatlan létszámmal termelő üzemet meghirdette eladásra a felszámolást végző Vectigalis Zrt. A cég június 30-ig várja az első ajánlatokat, a kikiáltási ár 5 milliárd forint. A meghirdetéssel párhuzamosan a Vectigalis csoportos létszámleépítésről tájékoztatta a pápai munkaügyi központot, mégpedig a teljes, 1370 fős létszámra vonatkozóan.

Kemerle Judit, a felszámoló veszprémi irodájának igazgatója szerint ez csak "felkészülés az értékesítésre", ami egyáltalán nem jelenti az összes ember elküldését. "A várható leépítés egyértelműen attól függ, hogy milyen a vevő. Ha van számviteli osztálya, vagy logisztikája, akkor azokra valószínűleg nem lesz szüksége" - közli. Magyarán a Vectigalis az értékesítést akarja a létszámcsökkentés bejelentésével megkönnyíteni, ezzel a lépéssel is vonzóbbá akarja tenni a menyasszonyt. "A felszámolónak a hitelezők érdekében kell eljárni" - teszi egyértelművé a helyzetet Kemerle.

Bár a kocsmában és az utcán megkérdezett hentesek, sofőrök, raktárosok szerint "ez egy jól menő cég", a számok mást mutatnak. A jelenleg évi 200 milliós veszteséget termelő Pápai Hús Zrt. 4,9 milliárd forintos adósságot halmozott fel az elmúlt években. 1,3 milliárddal tartozik három banknak, nagyságrendileg ugyanennyivel számos beszállítónak az állattenyésztőktől az ÉDÁSZ-on át a telefonszolgáltatóig. Nem kevés az állammal szembeni adósság sem, 750 millió forintot a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak (FVM) kellene visszafizetni, és 100 millió körüli APEH-tartozás is terheli a céget. Ezek a legnagyobb tartozások, a maradék szétoszlik további 330 hitelező között.

Jogilag pisztoly a fejhez

Ennek ellenére a számokat jól ismerőknél is kiverte a biztosítékot, hogy előre bejelentették a leépítést a teljes létszámra. "Ez egyáltalán nem szokás" - közölte az [origo]-val Kapuvári József. A Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) elnöke szerinte "ez jogilag azt jelenti, hogy csőre töltött pisztolyt tettek minden ottani dolgozó fejéhez". Kapuvári szerint innentől kezdve törvényesen, bármikor megkaphatják az emberek a rendes felmondásukat. Emiatt a HDSZ tiltakozó közleményt fogalmazott meg. Kapuvári attól tart, hogy eleshet a magyar húsipar utolsó nagy fellegvára is.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Harkai Attila szakszervezeti titkár

Kovács Zoltán polgármester is aggódik, de nemcsak a húsüzemben dolgozó pápaiak, hanem az egész környék miatt. A fideszes országgyűlési képviselő szerint a beszállítók miatt "az egész vertikumnak" fontos a talpon maradás. Pápán számos nagy, a rendszerváltás előtti cég tönkre ment már, mégis az országos átlaggal megegyező a helyi munkanélküliség, 7,5-8 százalék körüli.

Pápán működik egy 3 ezer embert foglalkoztató ipari park, és a hivatalosan NATO-bázissá minősített repülőtér is ad majd új munkahelyeket. A polgármester szerint mégis nagyon nehéz helyzetbe kerülnének az utcára kerülő húsosok. Az önkormányzatnak az átképzésen kívül más eszközei nem igazán vannak a segítségnyújtásra. Kovács azonban nyilvánvalóvá teszi, hogy jöhetne máshonnan is támogatás. "A kormányfő szereti hangoztatni, hogy pápai gyerek, és az FVM államtitkára is pápai" - teszi egyértelművé, hogy kikre gondol.

A minisztérium csak bizonyos esetben tud segíteni. Mivel magáncégről van szó, a felszámolónak és a hitelezőknek kell reorganizációs tervet készíteni, közölték, és ebben kell megoldani a munkavállalók helyzetét. "Amire viszont van lehetőség, és ezt támogatni is tudjuk, ha a termelők vennék tulajdonba a jónevű céget. Akkor tudunk hitellel, és mással is segíteni" - közölte az FVM. Példának a megszorult Parmalatot, hozzák, amelyet a tejesek vettek kézbe minisztériumi segítséggel pár éve.

Nem kérdeznek, nem morgolódnak

Csütörtöki látogatásunkkor érkezett a gyárba tárgyalni, valamint munkásgyűlést tartani Varga Jenő, a Vectigalis elnök-vezérigazgatója Budapestről. Harkaiék egy 30 pontos megállapodás-tervezetet tettek elé, ez az esetlegesen elbocsátásra kerülők megsegítését szolgálná. A helyi érdekvédők például azt találták ki, hogy ha valakit kirúgnának, de nem tudna hová menni, akkor cserélhessen azzal, aki egyébként is menne a cégtől. Emellett referenciát adnának az utcára kerülőknek, valamint anyagilag is segítenék őket. Varga azt mondta erről az [origo]-nak, hogy nem tud aláírni olyan papírt, ami a munka törvénykönyvénél többet ígér az elbocsátottaknak.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Varga Jenő felszámoló

A szűk körű tárgyalás eredménytelenségéről a délutáni munkásgyűlésen értesültek a cég alkalmazottai. A fórumon ugyan részt vehettünk, de csak azzal a feltétellel, ha nem számolunk be az ott elhangzottakról, mivel a cég belső ügyeiről volt szó. Így is sokatmondó volt azonban a gyűlés. Több száz fehér köpenyes, sapkás, hajvédős munkás állta körbe az aranyozott gombokkal varrt zakót, mellkasközépig kigombolt inget viselő Varga Jenőt. Hamar egyértelművé vált, hogy a felszámoló kiváló szónok. Nyugodt hangon, segítségnyújtó szándékát többször hangsúlyozva beszélt a bemikrofonozott csarnokban. Közérthetően magyarázott, minden részletre kitért. Senki nem morgolódott hátul sem, nem voltak beszólások, még csak nem is kérdeztek 20 perces beszéde végén az emberek. Talán azért, mert igaza van Harkainak, aki szerint az emberek "beletompultak" a rossz hírekbe.

Big is beautiful

"Mindenre is-is választ adok" - felelte a gyűlést követően Varga arra a kérdésre, hogy szerinte megnyugtatta-e a munkásokat. "Őszinte vagyok, 1400 embert nem biztos, hogy meg tudok menteni, lehet, hogy négyszáznak mennie kell majd, hogy ezer maradhasson" - közölte, majd azt hangsúlyozta, hogy a leendő vevőn múlik minden. Az értékesítés időpontja - vagyis az esetleges elbocsátások ideje - is bizonytalan. Ha nem tudják első körben eladni a céget, meghirdetik újra.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
"Beletompultak az emberek"

Azt sem tudják a Vectigalis vezetői, hogy milyen körből kerülhet ki a vevő. Magyar húsos cég alig jöhet szóba, az utóbbi években többen is lehúzták a rolót. A felszámoló cég szerint voltak már érdeklődők, de olyan, "aki lejött volna, hogy minden zugba benézzen, még nem". A leendő vevővel kapcsolatban azonban az elsőszámú elvárást pedig Varga úgy fogalmazta meg: "Nekem mindegy, csak nagy legyen. Tudod, big is beautiful."