Vágólapra másolva!
Betiltatnák a csak a prémjükért tenyésztett állatok gazdasági célból való tartását szabad demokrata képviselők, akik törvényjavaslatot nyújtottak be ennek érdekében. Így a jövőben nem lehetne csincsillát, rókát, hódot csak azért tartani, hogy bunda készüljön belőlük.
Vágólapra másolva!

Hat SZDSZ-es képviselő - Gusztos Péter, Magyar Bálint, Geberle Erzsébet, Sándor Klára, Hankó Faragó Miklós és Velkey Gábor - szerdán törvénymódosító javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek a prémes állatok védelme érdekében szükséges törvénymódosításokról. Ebben három jogszabályt - köztük az állattenyésztési és az állatvédelmi törvényt - módosítanák úgy, hogy mindegyikből kivennék a prémes állatokra való utalásokat.

Ha elfogadják a módosításokat, a jövőben - a törvény elfogadása után fél évvel - nem lehet gazdasági célból csak a prémjükért állatot tartani. Ezzel rengeteg csincsilla, hód és róka menekülhetne meg, akiket sanyarú körülmények között tartanak a prémért. Ezzel egy időben az állatvédelmi törvény is rögzítené, hogy az állat életét elfogadható ok nélkül tilos kioltani, és a továbbiakban az elfogadható okok között nem szerepelne prémes állatok szőrméjéért való leölésük.

A képviselők indoklásukban kifejtették: a csincsilla mindössze 8 hónapig él, mielőtt leölik a prémért. Ekkor az állat nyakcsigolyáját eltörik vagy kloroformmal elgázosítják őket, azonban sokszor nem törődnek azzal, hogy valóban elpusztultak-e az állatok, és még élnek, amikor lenyúzzák őket - olvasható a javaslatban.

Az állatokat kicsi ketrecekben tartják, a hód ketrece például akkora, mint egy cipősdoboz - állítják a képviselők. A ketreceket fél méterre teszik a földtől, hogy az állatok lábai ne érintsék a talajt. Az ürülék és a vizelet átesik a rácsozaton, így nem kell takarítani, és az állatok bundája is tiszta marad, így értékesebb. A hidegben sok állat éhen hal, de a bundájuk szép vastag lesz.

Ausztriában, Horvátországban, Angliában és Bulgáriában már betiltották a szőrmefarmokat, Svájcban pedig olyan szigorú szabályokat hoztak, ami ellehetetleníti a szőrmében utazókat - áll a javaslat szövegében. "A 21. században indokolatlan és megmagyarázhatatlan, hogy ezek az állatok azért vesztik életüket, hogy luxuscikk készüljön belőlük. A státusszimbólum-szükség nem adhat elég okot évente több millió állat legyilkolására" - írták a képviselők.